Foto: SVT

Granskad läkare inför rätta

Publicerad
Uppdrag granskning ·

2011 avslöjade Uppdrag granskning hur en pedofil på en högt säkerhetsklassad vårdavdelning inom rättspsykiatrin i Sundsvall fått hjälp av kliniken att skaffa sig en egen lägenhet i staden. Och att han sedan begått nya övergrepp mot barn. Nu ställs den ansvarige läkaren inför rätta, rapporterar Mittnytt.

Den 48-årige mannen är dömd till sluten psykiatrisk vård sedan det uppdagats att han förgripit sig på fyra barn. Men han kunde bygga upp ett nytt liv utanför den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. På den nya adressen på Hammarvägen hade han snabbt fått kontakt med nya familjer och barn. Och i området hittade han sitt nya offer – en då femårig flicka som slutligen utsattes för flera fall av sexuella ofredanden.

I dag inleddes rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot Kjell Långbergs, ansvarig läkare för pedofilen. Bland vittnena som kallats återfinns en rad läkare med anknytning till rättspsyk, men också den pedofildömde mannen som åtalet kretsar kring.

Läs mer på Mittnytts sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet