Civil Rights Defenders välkomnar kritiken från JO. Hör juristen Annika Åkerberg kommentera fallet i klippet. Foto: SVT

Patient vårdades 18 år – rättspsykiatrisk klinik i Sundsvall kritiseras av JO

Publicerad

Civil Rights Defenders anser att den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall bryter mot de mänskliga rättigheterna efter att ha tvångsvårdat en patient i 18 år. Nu får människorättsorganisationen stöd av JO, Justitieombudsmannen, som också valt att kritisera kliniken.

Kritiken gäller en patient som varit inskriven på kliniken i 18 år. JO anser att vården varit passiv och att kliniken borde ha sökt extern hjälp för att nå framgång.

Fallet har drivits av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som anser att kliniken gör sig skyldig till en grym och förnedrande behandling av patienten och att det rör sig om ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Välkomnar kritik från JO

Civil Rights Defenders som engagerar sig i brott mot de mänskliga rättigheterna runt om i världen är mycket kritisk till de förhållanden som råder inom den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Långa vårdtider utan adekvat behandling är ett allvarligt missförhållande, anser organisationen.

-Att vara intagen i tvångsvård utan att man får tillgång till adekvat vård, och att inte ha förutsättningar eller snarare förhoppningar om att få till en förändring är något som till och med Europadomstolen har konstaterat att det utgör grym och förnedrande bahandling, säger Annika Åkerberg, jurist vid Civil Rights Defenders.

Principiellt viktigt

Fallet i Sundsvall är principiellt viktigt eftersom det enligt Civil Rights Defenders finns ett betydande antal patienter med långa vårdtider inom den psykiatriska tvångsvården i Sverige. Annika Åkerberg menar att JOs utlåtande innebär en generell vägledning för klinikerna.

-Vi välkomnar särskilt att JO faktiskt går ut och kritiserar själva vården, för att ha en person intagen i tvångsvård under så lång tid som det här är frågan om är en väldigt tydlig människorättskränkning, säger Annika Åkerberg.

Civil Rights Defenders välkomnar kritiken från JO. Hör juristen Annika Åkerberg kommentera fallet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet