Patienten som skickade hotbrev hem till en anställd på rättspsyk i Sundsvall har nu varit på rymmen från kliniken i närmare ett halvår. Foto: SVT / arkiv

Regionen förnekar människorättsbrott på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Inlåst på rättspsyk i Sundsvall i 18 år utan vård som fungerar. Region Västernorrland tillbakavisar nu anklagelserna att den 52-årige pedofilen skulle vara utsatt för ett människorättsbrott.

Frågan är hur länge en person ska kunna vara inlåst med stöd av lagen om rättspsykiatrisk vård utan att den medicinska behandlingen gör några framsteg.

Mänskliga rättigheter

52-åringen är pedofil och intagen för rättspsykiatrisk vård sedan han dömdes för grova övergrepp på barn i Ljustorp, Timrå för 18 år sedan. Hans fall har uppmärksammats av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som vänt sig till Justitieombudsmannen, JO, för att få mannens rättigheter utredda.

Civil Rights Defenders har ifrågasatt en rad omständigheter vid rättspsyk i Sundsvall, men den mest centrala frågan rör vården och det faktum att han varit intagen under lång tid utan att hans tillstånd förbättrats.

Allmänheten skyddas

Anklagelserna om att det skulle röra sig om ett brott mot patientens mänskliga rättigheter tillbakavisas nu av rättspsyk i Sundsvall, samtidigt som det står klart att mannen kan bli fortsatt kvar på rättspsyk under lång tid framöver. I frihet anses han fortfarande vara en risk.

– Jag vill inte uttala mig om det enskilda fallet men en av våra uppgifter att säkerställa att de patienter som finns här inte ska utgöra någon allvarlig risk för allmänheten, säger Bengt Eriksson vid rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Pedofili kan inte botas

I sitt svar till JO skriver kliniken att det idag saknas medicinska och psykologiska metoder att bota pedofili. Den 52-årige mannen har erbjudits läkemedelsbehandling – även kallad kemisk kastrering – vilken han avböjt. Mannen har också genomgått psykoterapi och ett program i återfallsprevention utan att han bedömts svara på behandlingen.

Civil Rights Defenders har riktat kritik mot att den 52-årige mannen själv förväntats beskriva vilken vård han behöver medan rättspsykiatriska kliniken anser att han erbjudits den vård som är motiverad utifrån hans diagnos.

Saknas stöd i lagen

På en punkt får Civil Rights Defenders emellertid rätt i sin kritik mot kliniken och det gäller beslag av egendom som gjorts i mannens bostadsrum. På den punkten kan regionen inte hänvisa till någon lag som ger dem rätten att flytta ut hans grejer. Klinikens försvar är att hans rum blivit allt för belamrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.