Granskning: De har klarat iva-kaoset bäst – har lägst dödlighet i landet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Risken att dö som covidpatient inom intensivvården påverkas av vilken region du bor i. I Region Jönköpings län har en av nio inlagda patienter dött – i Skåne nästan var tredje. Det visar Uppdrag gransknings och SVT lokala nyheters genomgång av de två första pandemiåren.

Granskningen av dödligheten på covid-iva visar på stora skillnader mellan landets regioner. I Region Jönköpings län har 11,1 procent av de inlagda patienterna dött fram till 31 december 2021. På Gotland, i Skåne och i Västernorrland har däremot över 30 procent avlidit på covid-iva. Det är högst andel i landet, visar SVT:s genomgång av Svenska intensivvårdsregistret.

Det finns flera sätt att mäta överlevnaden men resultatet blir ungefär detsamma oavsett hur man mäter (se faktaruta). Flera läkare säger till Uppdrag granskning att det inte går att dra några slutsatser av skillnaderna i överlevnad. 

Vården – Val 2022

Peter Nordlund, ledamot i Svenska intensivvårdsregistrets styrelse och iva-läkare i Jönköping, tycker att skillnaderna är allvarliga. 

– Det talar för att det är något som skiljer i vården regionerna emellan.

“Man behöver verkligen fundera”

Han anser att regionerna och sjukvården måste agera.

– Man behöver verkligen fundera på vad det är för vård som man erbjuder i varje enskild region. Och man kanske ska vara lite mer enig i hur man försöker bedriva vården, säger Peter Nordlund.

Genomgången av Svenska intensivvårdsregistret visar att behandlingen av covidpatienter skiljer sig åt mellan regionerna. Bland annat lägger man patienterna i respirator olika snabbt. En del kör annan andningshjälp i större utsträckning.

Anders Rehn, verksamhetschef intensiv och perioperativ vård vid Skånes universitetssjukhus, menar att statistiken påverkas av att man på vissa intensivvårdsavdelningar i Skåne tagit in bara de allra sjukaste.

– De andra har vi haft på en form av avancerad intermediärvård som är vårdsteget före intensivvård. Så jag menar att det inte är jämförbara grupper när vi jämför våra olika intensivvårdsavdelningar, säger han.

Men SVT:s genomgång visar inget tydligt samband mellan storleken på intermediärvården och dödligheten på iva i regionerna. Västernorrland till exempel, har ingen intermediärvård alls men samma höga dödlighet som Skåne.

Läkaren: “Jag hade varit helt förtvivlad”

I Region Jönköpings län har iva-läkaren Fredrik Hammarskjöld varit ansvarig för riktlinjerna för covid-iva-vården. Han är tacksam över att Jönköping inte ligger i botten av överlevnadsstatistiken.

– Jag hade varit helt förtvivlad. Jag hade gjort mitt allra, allra, allra yttersta för att försöka förstå varför det hade blivit så, säger han. 

Så mäts överlevanden på Covid-iva:

Det finns flera sätt att mäta överlevnaden på. Uppdrag granskning och SVT:s lokala nyheter har i den här granskningen tittat på två av dem. Resultatet per region blir ungefär detsamma oavsett hur man mäter. Jönköping och Norrbotten ligger i toppen medan Skåne, Västernorrland och Gotland tillhör de sämre gällande överlevnad.

1. Den rena överlevnaden. Då tittar man på hur många patienter som lagts in på covid-iva och hur stor andel av dem som har avlidit inom 30 dagar efter inskrivning på iva

2. Riskjusterat värde (SMR-värde). Då väger man in ålder och sjukdomsbild på de som läggs in och får fram ett värde som är mer jämförbart mellan regionerna. 

FAKTA: Dödligheten på covid-iva i regionerna (procent av antal inlagda 2020 och 2021)

Jönköping 11,1

Norrbotten 13,5

Dalarna 14,6

Östergötland 15

Sörmland 15,2

Örebro 16,5

Västerbotten 17,9

Uppsala 19

Blekinge 19,4

Jämtland 21,7

Västra Götaland 22,3

Västmanland 22,4

Kalmar 23,3

Gävleborg 24,4

Stockholm 26,5

Värmland 26,6

Halland 27,9

Kronoberg 28,3

Västernorrland 30,6

Skåne 31

Gotland 34,3

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet