Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Granskning: Skattebetalarnas nota för drottningens poolrenovering – 744 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När drottning Silvia fyllde 50 år fick hon en badpaviljong med en swimmingpool för över nio miljoner kronor av familjen Wallenberg. Men när hennes pool många år senare behövde renoveras var det inte kungahuset eller familjen Wallenberg som stod för kostnaderna. Notan på 744 000 gick i stället till skattebetalarna.

Det är inte lätt att få bygglov för en badpaviljong vid ett slott från 1600-talet som utnämnts till Sveriges första världsarv. Men det gick att ordna till slut, även om Riksantikvarieämbetet först konstaterade att det var ”principiellt olämpligt”. Förutsättningarna var att paviljongen byggdes på innergården i kungaparets privata del av slottet – och att badpaviljongen skulle kunna rivas.

När drottningens pool skulle renoveras 25 år efter 50-årsdagen, år 2018, var det Statens fastighetsverk som fick betala det hela.

– Det är drottning Silvia som mottog gåvan, men när poolen hamnar i slottet så blir det ett fastighetstillbehör och då är det en del av fastigheten och vårt ansvar att sköta den, säger fastighetsdirektör Peter Wallin på Statens fastighetsverk.

Vad tror du att skattebetalarna säger om det här? 

– Ja, jag utgår ifrån att man tycker att det är okej.

Kungafamiljen har genom den över 200 år gamla överenskommelse om dispositionsrätt en rad förmåner. De behöver inte betala renoveringar, underhåll eller hyror för sina bostäder. Det står skattebetalarna för.

Anställda: ”Dagligen en källa till konflikt”

Flera som har jobbat på Statens fastighetsverk berättar för Uppdrag granskning att myndigheten är undfallande mot hovet och detta har också påpekats i en företagshälsorapport från 2019. En anställd uppgav där att det ”blir dagligen en källa till konflikt, frustration och förhandlingar” med kungahuset om gränsdragningar om vad som ska ingå i dispositionsrätten.

När prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige i augusti väntar hennes stora våning i hovstallet snett bakom Dramaten i centrala Stockholm. Bostaden som mest har stått obebodd under senare år har renoverats i två omgångar och byggdes senast ut till 432 kvadratmeter.

Renoveringarna och byggkostnaderna har gått på 13 miljoner, varav hovet har betalat en halv miljon.

Prinsen drog nytta av kungens dispositionsrätt

Prins Carl Philip har också kunnat dra nytta av sin pappas dispositionsrätt. När hans privata designföretag Bernadotte & Kylberg, som de senaste två åren haft aktieutdelningar på sex miljoner, behövde lokaler 2015 byggde Statens fastighetsverk om ett förråd i hovstallet till ateljé. Renoveringen gick på över en miljon kronor och bekostades av skattebetalarna. Enligt hovet ledde lösningen till att Statens fastighetsverk fick hyresintäkter som de inte hade tidigare. Hyran för ateljén på 103 kvadrat är idag drygt 18 000 kronor – vilket är långt under marknadshyror enligt mäklare som Uppdrag granskning har kontaktat.

– Vem som helst kan inte hyra lokalen. Den är anvisad av Ståthållarämbetet i det här fallet. Då skulle jag säga att hyran är ändå satt som marknadsmässig utifrån det som råder i den fastigheten, säger Peter Wallin, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.