Uppdrag granskning fick tillgång till över 4 000 namn som läckt ut från IS egen säkerhetstjänst.

Granskningen av IS-nätverket i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings gjorde i slutet av förra året en kartläggning av IS nätverk i Sverige. Med anledning av terrorattentatet på Drottninggatan väljer vi nu att publicera programmet på nytt.

Mohamed Belkaid från Märsta var med och koordinerade terrorattackerna i Paris och Bryssel. I slutet av förra året kunde Uppdrag granskning avslöja hans koppling till ett våldsbejakande islamistiskt nätverk i Sverige. En grupp vars centralperson Säpo förgäves försökt stoppa i över 15 år.

Den man som är misstänkt för terrorattentaten på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, har flera gånger uttryckt sympati för Islamiska staten. 

UG – Den svenske terroristen

Återpublicerade reportage i SVT Play

Sedan terrordådet har vi fått många frågor om att återpublicera det reportage som Uppdrag granskning sände 2016 om IS och Mohamed Belkaids nätverk i Sverige.

Nu finns det i SVT Play.

Vi har också valt att återpublicera Uppdrag gransknings program om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig till döds på Bryggargatan strax före jul 2010, bara meter från Drottninggatan där lastbilsdådet ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenske terroristen

Mer i ämnet