Foto: SVT

Kronofogden skulle besöka utpekad terrorfinansiär – fick inget polisskydd

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän från Kronofogden begärde skydd av polisen när de skulle göra hembesök hos en utpekad extremist – men fick nej. Anledningen: Mannen bodde i ett ”farligt område”.

Sedan förra året samarbetar bland annat Säpo, Skatteverket och Kronofogden mot extremister som misstänks vara inblandade i terrorfinansiering. Deras ekonomi hårdgranskas och myndigheterna letar efter bland annat svarta pengar. Projektet kallas Snowball.

Bodde i Gottsunda

I somras skulle två tjänstemän från Kronofogden göra en så kallad betalningssäkring hos en 30-årig man från stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Skatteverkets utredning visade att mannen hanterat stora summor svarta pengar.

UG – Den svenske terroristen

– I det här fallet så bottnar det i att Skatteverket har fattat ett beslut och vi är osäkra på om vi ska få betalt för den skatten, säger Pia Bergman på Skatteverket som leder Snowballprojektet.

– Vi har begärt av Kronofogden att dom ska åka ut och säkra pengarna. Just när det gäller att säkra pengar så är det viktigt att det sker ganska snabbt. Annars kommer de bara försvinna, säger Bergman till SVT:s Uppdrag granskning.

Eftersom mannen, enligt Säpo, har kopplingar till terrorism vände sig Kronofogden till polisen i Uppsala för att få skydd vid hembesöket. De anställda är obeväpnade och det är därför rutin att polisen ska skydda dem vid farliga situationer.

SVT Nyheter har nu tagit del av flera interna mejl från Kronofogden och Skatteverket som avslöjar vad som hände med begäran om polisskydd.

Fick nej av polisen

En tjänsteman på Kronofogden skriver:

”Jag begärde biträde via fax till vakthavande befäl. Tror det var 2 dagar innan förrättningen. Hade telefonkontakt ett par ggr med honom (minns ej namnet) då han berättade att de skulle ta upp min begäran på något chefsmöte. Han sa att hans chefer bestämt att de inte skulle biträda oss.”

I ett annat kritiskt mejl skriver en anställd på Skatteverket:

”Polisen i Uppsala har dock lämnat ett negativt svar och sagt att de inte kommer att assistera Kronofogden eftersom adressen X är skriven på är belägen i ett farligt område och att det förekommer stenkastning mot polisen i området. Resultatet blev att Kronofogdens personal fått göra hembesöket själva. De är, till skillnad från polisen i Uppsala, inte så lättskrämda.”

”Så kan vi inte ha det”

Skatteverkets Pia Bergman är kritisk till polisens hantering av ärendet.

– Det här är jätteallvarligt, om vi inte kan lita på varandra. Så kan vi inte ha det och det tror jag också att polisen inser, säger hon.

Andrew Tomkinson vid polisen i Uppsala bekräftar att polisen sa nej till tjänstemännens begäran. Men han håller inte med om att det beror på rädsla.

– Vi skickar in våra medarbetare i precis alla situationer och de hanterar det. Nej, man är inte lättskrämd här.

”Följ med på ett arbetspass”

Samtidigt står det i mejlet att Kronofogdens personal har fått göra hembesöket själva. Att ”de är, till skillnad från polisen i Uppsala, inte så lättskrämda.” Vad säger du om det?

– Då kanske han ska åka med något pass med oss, och se att vår personal inte är lättskrämd, säger Andrew Tomkinson.

Samtidigt berättar han att det några dagar innan den planerade betalningssäkringen förekommit stenkastning och bilbränder i Gottsunda. Rädslan för att upploppen skulle blossa upp igen gjorde att polisen inte ville åka dit just då, säger Andrew Tomkinson.

Är självkritisk

I dag är han självkritisk till hur polisen skötte kontakterna med Kronofogden:

– Vi har missat. Jag tycker att det blev fel om de åkt dit själva i en situation som uppenbarligen var lite labil.

Pia Bergman menar att det finns stora risker om polisen säger nej till att skydda Kronofogdens tjänstemän.

– Det här får inte upprepas. Det kan ju inte vara så att vi bara agerar mot personer där det inte finns någon säkerhetsrisk. Då går vi mot ett korrupt samhälle, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenske terroristen

Mer i ämnet