Alkohol och leksaker är några av de privata inköp som en tjänsteman lät Arla-bönderna betala. Foto: TTBild

Tjänsteman på Arla handlade privat på företagskortet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En tjänsteman på Arla köpte tv-kanaler, körkortsteori, kläder, alkohol och mat på sitt företagskort för tusentals kronor. Handlar om ”dålig kostnadskultur” enligt vd:n.

Svenska bönder går på knäna och mejerijätten Arla säger att de vänder på varje krona. Men när Uppdrag granskning får tag på interna dokument är det en annan bild som framträder. Det handlar om fakturor som bland annat visar hur företagskort har använts. Det är tusentals poster från 2014, ett av de värsta krisåren för svenska mjölkbönder.

Flera anställda har använt sina företagskort till vad som ser ut som privata inköp, men en av Arlas tjänstemän utmärker sig. Han har köpt sportkanaler, gjort inköp på Hugo Boss, handlat i mataffärer och på Systembolaget där han bor, och spenderat flera tusen kronor på Globen på helgerna. Han har också betalat för inköp av körkortsteori, inköp på leksaksaffärer och en flygbiljett till London åt en familjemedlem. Det handlar om privata inköp för tusentals kronor. På fakturan från juli månad finns dessutom flera kontantuttag och ett restaurangbesök på turistorten Antalya i Turkiet.

UG – ”Vi har slösat”

När Uppdrag granskning ringer upp säger tjänstemannen att han inte har tid att prata. Vi tar istället med oss frågorna till Arlas vd, Henri de Sauvage Nolting.

 – Det är oacceptabelt, så vi har tagit hand om det. Jag vet precis vad du talar om, men jag tänker inte gå in på detaljer eftersom jag också är här som arbetsgivare, säger han.

Hur har ni tagit hand om detta?   

– Det här var en dålig kostnadskultur eftersom vi inte tog itu med det här snabbt nog. Varför vi inte har tagit upp det tidigare är en bra fråga, men jag tycker att det finns en bredare fråga. Varför hade Arla en så dålig kostnadskultur? Jag tänker inte blicka bakåt i tiden, jag tänker bara blicka framåt.

Henri de Sauvage Nolting hävdar att Arla haft ett system för företagskorten där anställda har fått lov att göra privata inköp, för att sedan varje månad betala tillbaka det som varit privat. Men han medger att detta system inte har fungerat.  

– Från och med maj 2015 har vi ändrat till nolltolerans mot privata köp, men jag är också ansvarig för perioden dessförinnan så vi gick tillbaka och sa att okej, alla personer som har använt det här privat, och det är en handfull personer, måste betala tillbaka alla de här privata köpen.

Så ni har sammanställt alla…

– Så om exemplet du nämnde är privata köp, det vet inte jag att de är, men i så fall kan du vara säker på att de pengarna har betalats tillbaka till Arla, säger Henri de Sauvage Nolting.

Men när vi ber att få veta vilka privata inköp tjänstemannen faktiskt har betalat tillbaka, och när – om det var före eller efter Uppdrag granskning börjat ställa frågor – så vill Arla inte visa någon typ av dokumentation som styrker att detta har skett.   

Detta har hänt:

I början av 2014: Arla uppger att man initierar en egen kostnadsutredning, som visade på bristande kostnadskultur inom företaget. Strax före sommaren 2014 formades en grupp inom Arla Sverige med uppgift att se över samtliga rörliga kostnader, enligt Arla.

16 oktober 2015: Uppdrag granskning tar en första kontakt med Arla via telefon och mejl. Vi frågar i första skedet om vilka policys företaget har.

2 november 2015: Uppdrag granskning fortsätter att ställa frågor, som blir allt mer detaljerade och som nu handlar om hur specifika anställda använt företagskorten.

9 november 2015: Arla svarar att våra frågor har gett dem anledning att misstänka att någon olovligen har röjt företagshemligheter och att de tillsatt en intern utredning. De kommer inte att kommentera våra uppgifter innan utredningen är avslutad.

10 november 2015: Arla går ut med ett pressmeddelande att Arla om ett effektiviseringsprogram i Sverige. Under 2015 ska kostnaderna minska med 50 miljoner kronor inom Arla i Sverige. Man ska bland annat implementera ett nytt rese- och utläggssystem och förstärkta policies för bättre kontrollmekanismer.

24 november 2015: Arla svarar att Uppdrag granskning får en intervju, under förutsättningen att de får våra frågor i förväg.

30 november 2015: Arla bekräftar en intervju med Sverige-vd Henri de Sauvage Nolting den 4:e december kl 15 och upprepar att de vill ta del av frågeställningen i god tid innan intervjun.

1 december, 2015, kl. 12:43: Uppdrag granskning mejlar över alla frågorna inför intervjun med Henri de Sauvage Nolting. Uppdrag granskning skriver ut alla frågor i detalj, med datum och inblandade personer. Frågorna rör bland annat representation, golfevent, Paris-resan, banketten på Grand Hotel och användandet av företagskorten.

1 december, 2015, kl. 21:07: Henri de Sauvage Nolting går ut i en debattartikel på Dagens Industris webb, där han erkänner att mjölkböndernas pengar ibland har använts på felaktiga sätt. Bland annat på dyr representation, bjudmiddagar och golf. Han nämner dock ingenting om Paris-resan, gåvorna till kunder och anställda och användningen av företagskorten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – ”Vi har slösat”

Mer i ämnet