Lisbet Palme fick innan konfrontationen veta att Christer Pettersson var alkoholiserad, det är ett av de största felen i Palmeutredningen. Foto: TT/SVT

Här är svagheterna i alla vittnesmålen mot Christer Pettersson

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sex vittnen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där statsminister Olof Palme mördades. Men det finns svagheter i samtliga vittnesmål, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Lisbet Palme

Lisbet Palme är det enda vittnet som såg mördaren på nära håll.

Fallet Christer Pettersson

Under mordnatten uppger hon för en polis att det var två gärningsmän. Hon kan då, enligt polisen, inte redogöra för hur de såg ut i ansiktet. När en annan polis talar med Lisbet Palme under natten nämner hon bara en gärningsman, men kan inte beskriva hans ansikte.

Vid det första riktiga polisförhöret beskriver hon inte heller gärningsmannens ansikte men säger att han hade kompakt kropp och kort hals. Hon säger enligt förhörsprotokollet att hon inte lägger märke till några detaljer vare sig när det gäller utseende eller klädsel därutöver.

Tre år senare pekar Lisbet Palme med säkerhet ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Förfarandet i samband med vittneskonfrontationen är ett av Palmeutredningens största fel.

Innan konfrontationen hade Lisbet Palme fått veta av en åklagare att den misstänkte var en alkoholiserad våldsman. Christer Pettersson var den enda missbrukaren vid konfrontationen. De andra elva, de så kallade figuranterna, var anställda hos polisen.

– När man ger personer den bakgrundsinformationen, att den misstänkte är missbrukare, då pekar ungefär åtta av tio ut Christer Pettersson. Man har gjort test i efterhand och sett att om man har den bakgrundsinformationen, och den hade Lisbet Palme, då är ett utpekande inte värt någonting, säger Pär-Anders Granhag, en av Sveriges främsta experter på förhörsteknik.

Flygledaren

Den 25-årige mannen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades – och blev ett av polisens viktigaste vittnen.

Men Uppdrag granskning har i Palmeutredningen hittat nya uppgifter om Flygledarens vittnesmål. På årsdagen för statsministermordet är han på plats vid minnesstunden. Han har med sig en polis och i hemlighet fotograferar polisen tre personer som Flygledaren pekar ut, som han anser är lik den person han såg utanför biografen Grand.

– Det finns ingen likhet mellan Christer Pettersson och några av de tre personer som finns på de här fotografierna. Det är fullständigt klart, säger Inga-Britt Ahlenius som var ledamot i den stora kommissionen som granskat Palmemordet när hon tar del av bilderna.

Pål Johansson, som var en av cheferna i Palmegruppen, säger att Flygledarens tidigare utpekanden minskar värdet av hans vittnesmål.

– Han har ju pekat ut personer som han anser är lik gärningsmannen. Enligt min uppfattning så är det här inte ett dugg likt Christer Pettersson.

Roger Östlund

När Christer Pettersson redan satt häktad uppgav missbrukaren Roger Östlund i polisförhör att han sett Pettersson vid Grandbiografen, strax innan mordet.

Men Roger Östlunds historia hade förändrats. I de första sju förhören visste han, enligt egen utsago, inte ens om att han själv varit vid biografen. Han uppgav att han varit så ”borta” av knark och sprit att han inte kunde minnas vad han gjort på kvällen. 

Det var först sedan Roger Östlund flera år efter mordet kommit i kontakt med polisen Thure Nässén, som han plötsligt fick nya minnen och kunde minnas att han sett Christer Pettersson vid Grand. 

Korvhandlaren  

En man som arbetade som korvhandlare på Sveavägen hade berättat för polisen att han på mordkvällen såg en ovårdad man följa efter paret Palme.   

Vid rättegången pekade han ut Christer Pettersson och sa att han var säker på att det var honom han sett den kvällen.   

Men korvhandlarens tidigare berättelser är fyllda av motsättningar.  

Exempelvis säger han i det första förhöret att mannen var ljust melerad. I nästa förhör uppger han att mannen var mörkhårig. Tre år senare säger han att mannen han såg var vithårig.  

Därefter pekar han ut den mörkhårige Christer Pettersson. 

Konstnären

Vittnet som kom att kallas Konstnären såg hastigt en man med stirrande blick utanför biografen Grand.  

Hon säger i förhör att Christer Pettersson är ”rätt lik” mannen hon såg.   

Tre år tidigare hade hon gjort ett liknande vagt utpekande av en annan misstänkt – den så kallade 33-åringen.

Mårten Palme  

Mårten Palme mötte hastigt en man utanför Grand, som han med viss säkerhet pekade ut som Christer Pettersson.

Men tre månader innan vittneskonfrontationen anmälde han istället till polisen att en kurdisk man var lik den han sett.

Mårten Palme anmälde också tidigt till polisen att en italiensk gangster påminde om mannen utanför bion.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Mårten Palme pekat ut en kurdisk man. Det han i själva verket anmälde till polisen var att en kurdisk man var lik mannen han sett vid mordplatsen.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet