Här flyr Hassan som 15-åring med stulna bilen i 200 km/h – på en 80-väg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan berätta om Hassan, en ung man som redan har en lång kriminell bana bakom sig. I filmer från polisen kan man se hur han, då 15 år gammal, kör en stulen bil i över 200 kilometer per timme på en 80-väg – på flera ställen mot färdriktningen.

I bilen som följs av polisens helikoptrar sitter Hassan. Det här är långt ifrån hans första, eller sista, brott. Han säger själv att han begick sitt första rån som 12-åring och har länge varit välkänd hos polisen.

–  Alla, mer eller mindre, höll ju på och jagade honom utan att vi ville jaga honom därför att vi kunde se vad resultatet blev i form av vansinneskörningar, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Ung och kriminell

I dag är Hassan, som egentligen heter något annat, 19 år och sitter i fängelse för bland annat rån.

Uppdrag granskning har kartlagt Hassans liv för att se hur samhället klarar av att hantera unga återfallsförbrytare. Du kan läsa mer om det, och se en intervju med Hassan, här.

Hela reportaget “Ung och kriminell” sänds onsdag 18 september i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung och kriminell

Mer i ämnet