Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens bilder från tillslaget mot tolv västsvenska thaimassagesalonger. Foto: SVT

Polisen: 8 av 10 thaimassagesalonger säljer sex

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sexhandeln i svenska thaimassagesalonger är omfattande. Enligt polisen förekommer prostitution på 80 procent av salongerna. 

– Det är en upparbetad affärsmodell. Bordeller med inslag av massage, säger poliskommissarie Kajsa Wahlberg.

700 kronor för en timmes helkroppsmassage. 2000 kronor för samlag. När ett norskt reporterteam med dold kamera besökte thaimassagesalonger i Bergen fick de snabbt erbjudande om sexuella tjänster. Situationen är densamma i Sverige, menar kommissarie Kajsa Wahlberg på polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Massörer reser mellan länder

Cirka 80 procent av landets uppskattningsvis 2000 thaimassagesalonger säljer, utöver massage, även sexuella tjänster enligt polisen. Det är polisens nationella operativa avdelning, tillsammans med de två största polisregionerna, som i ett pilotprojekt med fokus på organiserad brottslighet kopplat till prostitution i Sverige kommit fram till den bilden.

– De här kvinnorna som förestår salongerna känner ofta varandra och har ett utbyte utav massöser, säger Kajsa Wahlberg som jobbat med polisens arbete mot människohandel och prostitution i 25 år.

Det sker också ett utbyte av massörer mellan Danmark, Norge och Sverige.

– Köpare efterfrågar nya kvinnor, nya kroppar, säger kommissarie Kajsa Wahlberg till Uppdrag granskning.

Slog till mot tolv salonger

I oktober 2021 slog polisen till mot tolv thaimassagesalonger i Västsverige. Spermafläckar hittades på väggarna och kvinnan som drev salongerna kunde dömas till tre års fängelse för grovt koppleri och utvisas från Sverige. 57 kvinnor hade under knappt två år arbetat inne på de olika salongerna och sålt tusentals sexuella tjänster, enligt tingsrättens dom.

I NRK:s kartläggning av 29 thaimassagesalonger i Bergen var det endast fem som uppgav att de inte sålde sex. Två gav otydliga svar. Granskningen visade också att en stor mängd sexannonser online kan knytas till thaimassagesalongerna.

“Större chans att bli tagen av fartkameran”

På forum online utbyter norska sexköpare erfarenheter av olika salonger och massörer. De skriver också om risken att åka fast.

“Det är många som inte vet vad som pågår. Jag har själv blivit avsugen samtidigt som jag hör en kvinnlig kund komma in för massage. 

“När greps någon i Oslo senast? Större chans att bli tagen av fartkameran i centrum.”

Varnar för polis 

Kajsa Wahlberg håller med om att sexköparna på massagebordellerna är svåra att komma åt. Men menar att tillslag mot salonger görs och att de många gånger lyckats gripa köpare utanför salongerna.

– Men då får man också en varning till salongen om att nu jobbar polisen mot den här salongen. Och då störs den utav det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.