Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att höra Charlie Abramsson berätta om fastigheterna utanför Ludvika som göteborgaren Stefan Billberg fick tips om. Foto: SVT

“Har man minsta lilla p-bot som gått så får man ta sådant här”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

När Stefan Billberg blev hemlös i Göteborg fick han ett tips av socialtjänsten. Tipset leder till en hyresvärd i byn Fredriksberg, utanför Ludvika – långt bort från Göteborg.
– Många som bor här ligger nog ekonomiskt risigt till, säger Charlie Abramsson som bor i en av fastigheterna.

Stefan Billberg och hans barn blev hemlösa i oktober 2019. Sedan dess har de bott i omgångar på vandrarhem och i kortare andrahandskontrakt. 

Socialtjänsten i Göteborg har nyligen infört en ny rutin som tydliggör att gruppen som Stefan tillhör, de strukturellt hemlösa, inte ska få bostad av socialtjänsten. 

Istället tipsar de Stefan om en privat hyresvärd med fastigheter i byn Fredriksberg – sex mil utanför Ludvika.

– Boendesekreteraren sa det att det finns en hyresvärd som vi har jättebra kontakt med, hela Göteborgs stad. Sök där, det är billig hyra, säger Stefan. 

”Avskräckande hur smutsigt det var”

På adressen finns ett antal fastigheter som tidigare varit asylboenden. Charlie Abramsson som bor i en av fastigheterna berättar att han flyttade hit för att han blev i akut behov av boende.

– Har man minst lilla p-bot som gått så får man ta sånt här, säger han.

I en annan trappuppgång bor Jerri Hådding. Hon berättar att hon och hennes man vräktes från en lägenhet i en annan kommun, och att de bott på vandrarhem tills de fick lägenheten i Fredriksberg. De hade ingen anknytning till orten, utan flyttade hit enbart för att de lyckades få en lägenhet.

– Vi var desperata. Det var avskräckande hur smutsigt det var här, men det finns inga skadedjur och det är ett stort plus, säger hon.

Fastighetsägaren: Upprustning pågår

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) i Ludvika säger att de börjat märka att folk flyttat in i gamla flyktingboenden.

– Fastigheterna står ju kvar och många av dem har vi bedömt som i dåligt skick. De blir inte vad man normalt kallar beboeliga fastigheter, men så har vi märkt att det flyttar dit folk, säger han.

Fastighetsägaren, Anera AB, skriver att upprustning av fastigheterna pågår.

Stefan Billbergs socialtjänst skriver till Uppdrag granskning att personer med begränsade förutsättningar att hitta ett boende i Göteborg behöver söka sig utanför kommunen. De skriver att det är den enskildes ansvar att söka bostad och kontrollera skicket på den.

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet