Här slog fack och anställda larm om fusk – säger att de inte blev kontaktade

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

 I början av pandemin fick företaget nästan åtta miljoner kronor i korttidsstöd. Men trots larm till Tillväxtverket om att minst sju personer arbetat mer än vad som varit tillåtet så uppger tipsare att myndigheten aldrig tagit kontakt med dem.

48 timmar tog det från att ansökan lämnades in till att över 7,9 miljoner kronor landade på kontot.

Pengarna gick till företaget Grönsakshuset i Skövde, som omsätter över en halv miljard kronor varje år. Personalen korttidspermitterades, gick ned i arbetstid och fick behålla nästan hela sin lön genom det statliga korttidsstödet.

Men flera anställda har larmat om fusk.

Facket: Inte fått återkoppling

Uppdrag granskning har kunnat berätta att Tillväxtverket fått 3 000 tips om fusk rörande 1 200 företag – men att tips om över hälften av företagen endast har lästs och sedan lagts åt sidan.

Ett av företagen är Grönsakshuset. Myndigheten fick tips och uppgifter via två olika fackförbund om att minst sju anställda jobbat mer än de borde och att företaget fuskat med arbetstider.

– Vi gör vad vi kan för att uppmärksamma Tillväxtverket när det har varit felaktigheter. Vi gör allt vad vi kan, men därefter har vi inte fått någon återkoppling från dem, säger Martin Nyberg, andre vice ordförande för fackförbundet Handels.

Uppdrag granskning har pratat med en lastbilschaufför som var anställd av Grönsakshuset.

– Vi alla ifrågasatte varför vi skulle köra längre än vad vi hade betalt för, eller var permitterade till. Men det var bara att ta det, annars skulle det bli varsel. Det är ju vi skattebetalare som får betala tillbaka allt detta, till företag som lurar till sig pengar.

”Ni får full lön som vanligt”

Utöver vittnesmålen finns ett mejl från den andra veckan av korttidspermitteringen, som skickats av Grönsakshusets platschef till företagets personal. Där står bland annat:

”Nästa vecka skulle jag vilja ha er alla på plats igen som vanligt. Lön löser XXX så ni får full lön som vanligt såklart. Ok för alla?”

Företagets vd Håkan Larsson säger att platschefens syfte med mejlet var att kalla personalen till arbetsplatsen för att prata igenom hur det skulle göra framöver.

Man kan ju inte samtidigt vara korttidspermitterad och sedan bli lovad full lön?

– Man kan väl kalla in personalen en dag och sedan kan de vara lediga? Hur stod det att det skulle regleras detta? Det går att ta upp under tiden om någon var inne i en vecka, eller en dag och då satt alla och pratade igenom detta. Du kan inte påstå att det var rätt eller fel, säger Håkan Larsson.

Företaget polisanmält

Tillväxtverket har polisanmält Grönsakshuset och gjort ett återkrav av stödet på grund av att företagets omsättning ökade under pandemin.

Men tipsen om fusk med arbetstider har de inte följt upp.

– Vi har ju gjort ett återkrav på hela summan och stoppat en vidare utbetalning så jag vågar inte spekulera om det hade gjort någon skillnad. Företaget har ju överklagat vårt återkrav och det är inte avgjort ännu, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket.

Företagets ledning förnekar att man låtit personalen arbeta mer än avtalat och förklarar den ökade omsättningen med att man köpt upp andra företag.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Pandemibankomaten” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.