I våras kunde Uppdrag granskning avslöja hur överklagade beslut samlades på hög hos myndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tillväxtverket kritiseras av JO efter SVT:s avslöjande

Publicerad

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om att Tillväxtverket brustit i handläggningen av korttidsstöd under pandemin får myndigheten nu kritik av Justitieombudsmannen. JO konstaterar att handläggningen gått för långsamt, samtidigt som sökanden inte fått tillräcklig information om handläggningstider.

Under pandemin har Tillväxtverket delat ut tiotals miljarder kronor i korttidsstöd till krisande företag. Stödet innebär att staten går in och betalar delar av kostnaderna vid korttidspermitteringar, så att anställda som går ner i arbetstid ändå kan få merparten av sin ordinarie lön.

I våras kunde Uppdrag granskning avslöja hur en mängd företag nekats stöd på felaktiga grunder, samtidigt som överklaganden samlats på hög hos myndigheten.

Många klagomål

Nu kritiseras Tillväxtverket alltså också av JO, som tagit emot många klagomål om senfärdig hantering hos myndigheten.

Enligt JO är handläggningstider på flera månader, som har förekommit, inte acceptabelt om inte särskilda skäl i enskilda fall finns. JO är också mycket kritisk till att sökanden inte heller har fått någon information om förväntade handläggningstider.

JO konstaterar också i beslutet vikten av att myndigheter som får särskilda uppdrag i en extraordinär situation får rätt förutsättningar att fullgöra uppdraget.

Tillväxtverket fick uppdraget att handlägga ansökningar från enskilda arbetsgivare om stöd för korttidsarbete i april 2020.

Uppdrag gransknings reportage ”Coronastödet som försvann” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.