Henning, 83, anklagas för fildelning: ”Jag vet inte ens hur det går till”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Henning Klouman fick ett brev om att det har fildelats en science fiction-film från hans ip-adress där han uppmanades att betala 4 500 kronor. Själv säger han att han är oskyldig, och han reagerade på hur brevet var formulerat:

– Brevet var en sorts utpressning, säger han.

Han är en av tusentals internetanvändare som fått ett brev om att det har fildelats från hans ip-adress och att han ska betala en ersättning för att ärendet ska läggas ner. Bakom hans brev står den danska advokatbyrån Njord Law Firm. Henning Klouman är ofta online och lyssnar ibland på jazz på Youtube, men säger att han inte har en aning om hur man fildelar.

50 000 ip-adresser

Sedan 2017 har uppgifter om över 50 000 ip-adresser lämnats ut av bredbandsleverantörer till advokatbyråer som representerar upphovsrättsinnehavare. Syftet är att göra massutskick som kräver internetanvändare, vars ip-adresser har använts till fildelning, på pengar. Det är för att minska den olagliga fildelningen i Sverige, enligt Njord Law Firm, den största advokatbyrån bakom kravbreven.

Kravbreven

Kritiserar kravbreven

Flera jurister Uppdrag granskning pratat med är kritiska till advokatbyråernas metoder. Njord Law firm har dock en tydlig hållning rörande ansvaret man har för sin ip-adress, oavsett om man själv fildelat eller inte:

– I Sverige så har vi inget rättsfall som säger att man inte är ansvarig för sin ip-adress, säger Emelie Svensson, jurist på Njord.

Se klippet ovan för att höra hur Henning Klouman reagerade när han fick ett kravbrev i brevlådan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kravbreven

Mer i ämnet