Foto: svt

Historiens dyraste vinter-OS: tiotusentals löner saknas

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Olympiska spelen i Sotji blir det mest kostsamma vinter-OS någonsin. Satsningen på idrottsanläggningarna är som motsvarande kostnad för alla nio vinter-OS sedan 1980, sammanlagt. Men trots rekordbudget har tiotusentals arbetare blivit utan löner. Och många har utvisats, hotats, misshandlats eller till och med torterats.

Vinter-OS i ryska Sotji är viktigt för president Vladimir Putin. Han har tagit ledigt från att styra landet flera gånger för att personligen inspektera förberedelserna. De cirka 80 miljarder kronor som han utlovade inledningsvis har mångfaldigats och den totala satsningen på vägar, OS-anläggningar, renoverad flygplats och andra projekt beräknas nu ligga över 300 miljarder kronor. Trots rekordsatsningen har tiotusentals arbetare lurats på sina löner och skrämts till tystnad.

De svällande kostnaderna och uteblivna lönerna är resultatet av flera led av korruption enligt Alexander Popkov, som är advokat för människorättsorganisationen Memorial. Han ger ett exempel från ett fall som han arbetat med själv – där det sista ledet i korruptionskedjan ­– en underleverantör som arbetat med konstruktionen av en OS-anläggning drevs av en rysk-turkisk man.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

– Det här att inte betala ut löner. Det skor sig de allra lägsta skikten av underentreprenörer på. När man kommer ner till den här stackars turken, då har han ingenstans ifrån att roffa pengar från. Och han vill ju också tjäna mer än sig bör. Så han börjar på att sno från de här stackars uzbekerna eller tadzjikerna. Då är det enklare att bara utvisa dem. Det kommer nya, säger Alexander Popkov.

Problemen med korruption fördes på tal tidigt. Ett knappt år efter att Ryssland tilldelats vinter-OS 2014, under en presskonferens i februari 2008, fick president Putin frågan om alla miljarder kommer att nå fram till Sotji.

– Vad gäller att saker blir dyrare, visst sådana farhågor finns så klart. Vi måste se till att det inte förekommer stölder. Helt enkelt införa kraftfull och effektiv kontroll, sa president Vladimir Putin.

Men enligt statsvetaren och aktivisten Alexander Sokolov har Putin och hans parti Enade Ryssland gjort precis tvärt om. Enligt Sokolov har de röstat ner parlamentariska förslag om ökad kontroll flera gånger.

– Problemet med strukturen är att kontrollen är minimal och inflödet av statliga pengar väldigt stort. Det är en idealisk miljö för korruption. Den offentliga kontrollen är förd till noll. Allmänheten kan inte på något sätt påverka de fattade besluten. Trots att man spenderar skattepengar, trots att OS är ett offentligt, ett politiskt evenemang, så är den parlamentariska kontrollen kastrerad, säger Alexander Sokolov, som också skrivit en rapport om OS-myndigheten Olympstroj.

Världsberömde schacklegenden och numera oppositionspolitikern Garri Kasparov är kritisk till att Internationella Olympiska Kommittén gav vinter-OS till Sotji eftersom problemen var att vänta:

– Det här är den typiska situationen i Putins Ryssland. Arbetarna har använts som slavar. För att öka vinsterna för företagen, som vi vet ofta är ledda av Putins vänner. Dessa stackars arbetare har inte blivit betalda, säger Garri Kasparov.

Fjorton anläggningar har uppförts i Sotji inför OS och stora investeringar i infrastruktur har genomförts. Flera av de stora kontrakten i OS-satsningen har gått till personer som står Putin nära. Flygplatsen har byggts om av presidentens barndomskamrater, dollarmiljardärerna Boris och Arkady Rotenberg. Ett antal påkostade OS-kontrakt har gått till Vladimir Jakunin, chef för det ryska statliga järnvägsbolaget och sommarhusgranne till Vladimir Putin.

Dimitri Gudkov är ledamot i det ryska underhuset Duman och en av dem som engagerat sig i fall med arbetare som inte har fått ut någon lön.

– Jag är sedan länge intresserad av frågan varför Ryssland spenderar så mycket pengar på OS.  Om man till exempel jämför med OS i London så betalar vi tre gånger mer. Våra stora bolag får inte bara enorma summor från den statliga budgeten. Dessutom lyckas de med konsten att inte betala arbetarna för deras arbete, säger Dimitri Gudkov.

För att skrämma de missnöjda arbetarna till tystnad har arbetsgivarna satt i system att strunta i arbetskontrakt. Ett vanligt upplägg är att arbetsgivarna samlar in gästarbetarnas pass under förevändningen att de behövs för att ordna arbetskontrakt. Sedan får arbetstagaren varken passet tillbaka eller något kontrakt, då blir deras vistelse och deras arbete illegalt och möjligheten att motsätta sig arbetsgivaren går förlorad.

Flera entreprenörer har lierat sig med polisen som hotar, misshandlar och i vissa fall även torterar arbetare som kräver sina löner. Under september fattade guvernören för regionen Krasnodar kraj, där Sotji ligger, ett beslut som ökade trycket på gästarbetarna.

– För många av arbetarna har kontrakten löpt ut, men att resa härifrån har de, som ni förstår, ingen brådska med. Och i praktiken leker de nu kurragömma med oss. Gömmer sig på byggnadsarbetsplatser, i avlägsna stadsdelar. De kan bo 50 personer i en lägenhet, de ingår fiktiva äktenskap, sa guvernör Alexander Tkatjov under en presskonferens i september 2013.

Beslutet innebar massräder där Sotji skulle ”rensas” från olagliga migranter. Och guvernören lovade att gästarbetarna skulle vara borta i god tid före OS. Och när arbetarna väl utvisats kan de inte längre kräva sina innestående löner.

Uppdrag granskning har träffat ryska arbetare och flera av de minst 100 000 gästarbetare som sökt sig till Sotji och som inte har fått ut några löner. Vissa har blivit utsatta för våld och falska anklagelser. Flertalet av gästarbetarna har deporterats tillbaks till sina hemländer, utan lön.

Advokaten Alexandr Popkov som har sett flera fall från skuggsidan av Putins OS älskar vintersport och ishockey och har alltid sett OS som en fest. Men inte den här gången.

– Olympiaden har redan bringat mer sorg och problem än vad den kommer att bringa glädje åt någon. Jag tror att den trots allt kommer att bringa glädje. Det är ju sport. Men byggt på benknotor och tårar, så får man inte göra.

Reportrar: Björn Tunbäck och Per Shapiro

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Faktaruta: Alla vinter-OS sedan 1980:

1980 Lake Placid, USA: 2,5 mdkr

1984 Sarajevo, Jugoslavien: 0,06 mdkr

1988 Calgary, Kanada: 6,5 mdkr

1992 Albertville, Frankrike: 12 mdkr

1994 Lillehammer, Norge: 12 mdkr

1998 Nagano, Japan: 15 mdkr

2002 Salt Lake City, USA: 15 mdkr

2006 Turin, Italien: 26 mdkr

2010 Vancouver, Kanada: 15 mdkr

2014 Sotji, Ryssland: 100 mdkr

Kostnad i miljarder kronor, exklusive kringsatsningar som infrastruktur och säkerhet.

Källa: Flyvberg, B. Stewart, A. (2012) Olympic Proportions: Cost and Cost Overrun at the Olympics 1960-2012. SSRN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet