Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rasmus Paludan om hur det gick till när han blev ombedd att bränna koranen vid Turkiets ambassad. Foto: SVT

Högernationalistisk profil bad Paludan att bränna koranen vid turkiska ambassaden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad var ett beställningsjobb. Den högernationalistiska profilen Christian Peterson ringde upp Rasmus  Paludan och bad honom komma för att bränna koranen, det bekräftar han för Uppdrag granskning.

Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i början av året blev startskottet för en våg av koranbränningar. Aktionerna har väckt vrede i stora delar av den muslimska världen och gett världspolitiska eftersvall som försämrat Sveriges säkerhetsläge.  

– Det var ju jag som beslutade att jag ville göra det. Men idén att man kunde göra det kom från en svensk journalist, säger Rasmus Paludan i Uppdrag gransknings “Koranbrännarna”.  

Planerad protest Turkiets inblandning

Den han syftar på är Christian Peterson, aktivist från den nationalistiska högern som tidigare varit riksdagskandidat för partiet Alternativ för Sverige. Han är idag partilös och arbetar för mediekanalen insikt24 som ägs av Erik Almquist, tidigare riksdagledamot för Sverigedemokraterna. 

Peterson bekräftar att han var den som tog kontakt med Rasmus Paludan. Han ringde för flera personers räkning, bland dem fanns planer på att protestera mot president Erdogans roll i Sveriges NATO-ansökan.  

Sedan tidigare har tidningen Syre rapporterat om att Chang Frick, grundare av högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag, betalade för Paludans ansökan om att bränna koranen och att en reporter från alternativmedia varit delaktig.

Frostig relation med alternativmedia

Efter koranbränningen vid Turkiets ambassad ökade hotbilden mot Paludan som meddelade att han tar en paus från att bränna koraner i Sverige. Men koranbränningarna fortsatte. Under sommaren genomförde Salwan Momika och Salwan Najem flera aktioner – i dem har Christian Peterson på Insikt24 ingen inblandning, säger han. Tvärtom beskriver han relationen dem emellan som frostig.  

– Jag vet att Salwan har blockat många från alternativmedia på Facebook och han svarar dem inte över huvud taget och han delar inte materialet heller, säger Christian Peterson.  

Salwan Momika själv säger att han inte agerar på någons uppdrag. 

– Jag har inget parti bakom mig. Jag försvarar Sverige självmant. Det finns varken personer eller grupper.

Tillägg efter publicering

Christian Peterson har bekräftat för SVT att han ringde och bad Paludan att bränna koranen och har getts möjlighet att kommentera det inför publicering. Efter att artikeln publicerats hör av han sig med följande tillägg.

– Jag förmedlade kontakt mellan Paludan och ett antal andra personer som ville att han skulle komma till Sverige. Jag var en slags mellanhand när jag ringde till honom för de andra personerna som inte hade hans telefonnummer.

Varför kunde de inte få numret och ringa själva?

– För att de inte ville. Jag hade hans kontaktuppgifter eftersom en kollega hade intervjuat Paludan tidigare.

Vilka var de andra personerna?

– En var Chang Frick, men vi var flera. Jag tror inte de vill att jag säger vilka.

Chang Frick menar att han inte var delaktig i idén att bränna koranen men säger att han hade kontakt med Christian Peterson om en bredare protest mot Erdogan innan koranbränning kom på tal.

Se hela granskningen “Koranbrännarna” i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.