Frisörutbildningen i Varberg kan komma att läggas ner. Foto: Felipe Dana / TT

4000 kronor att leva på som frisörlärling?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

4000 kronor i månadslön för heltidsarbete är långt under existensminimum skriver en frisörlärling till #minavillkor.

Bransch: Butik, handel och försäljning

Län: Södermanlands län

#minavillkor

Frågeställningar: Låga löner för frisörlärlingar.

Inskickat via #minavillkor:

Jag är anställd som lärling på en frisörsalong, jobbar 40 timmar i veckan och tjänar 6000 kronor före skatt.

Lärlingslönerna inom frisörbranschen är modernt slaveri tycker jag. Har man studerat till frisör ska man inte behöva få så lite när man arbetar åtta timmar om dagen. Jag måste jobba såhär i 3000 timmar om jag ska få göra slutprovet och bli behörig frisör. Tills dess får jag leva på nudlar och blodpudding.

Månadslönen på 6000 kronor är enligt avtal, kollektivavtalet för frisörföretagarna lärlingsnivå ett. Efter 1500 timmar går man upp till nivå två, då går man upp till 9000 kronor före skatt. Dessutom får man ingen provision på varken nivå ett eller två för det man säljer.

Jag tycker att man känner stor press för att lyckas som frisör, att arbeta nästan gratis för att bli en frisör verkar normalt. Jag var väl medveten om att frisör yrket inte var nått glamouryrke, men jag trodde aldrig att man skulle behöva få så här lite betalt för att ha gått en utbildning och arbetar åtta timmar om dagen. Jag blir inte förvånad av att många frisörer struntar i nivå-systemet, och startar en egen salong direkt istället. Knappt hälften slutför sin utbildning, varför?

Många frisörer där ute är arga på systemet, men också arga på att det finns så himla många frisörer som helt saknar utbildning, vem som helst kan öppna en frisörsalong och hälla blekning och väteperoxid i huvudet på folk, vem som helst kan öppna en tatuerar studio och tatuera människor. Detta system funkar inte och leder till mer svartjobb. Diplom syns ofta hos frisörer, men diplom är inte värda något, ett diplom kan vem som helst skriva ut. Ett gesällbrev är en värdehandling och ett bevis på att man är frisör.

Jag är arg och ledsen över att ingen tittat på detta system, att alla tar för givet att alla ”frisörer” verkligen är frisörer, och att salongen man går till är bra, medans vi elever som kämpar åtta timmar om dagen får skit lön. Nyutbildade frisörer blir lidande, men svartjobbarna blir fler. Ingen kan leva under så låg lön som vuxen människa. Jag är 27 år, bor hemifrån och ska klara mig på drygt 4000 kronor i månaden efter skatt, det är långt under existensminimum för vad en människa får leva och bo för i månaden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minavillkor

Mer i ämnet