Reportrar för #minavillkor och Uppdrag granskning: Björn Tunbäck och Anna Jaktén. Foto: SVT (Bilden har redigerats)

Tack för oss på #minavillkor!

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu avslutar Uppdrag granskning satsningen #minavillkor. Vi vill tacka alla de som skrivit till oss, visat sina kontrakt och berättat hur de har det på jobbet. Stort tack!

Sammanlagt har vi tagit del av nära 300 berättelser från vår publik om allt mellan gratis provjobb till snåriga sekretessklausuler och sexuella trakasserier. Era berättelser har varit en viktig del av vår granskning. Vi har låtit publicera ett stort antal av dem och sökt kommentarer från både arbetsgivarorganisationer, fackförbund och akademiker.

Vårt samarbete med tittarna har resulterat i två reportage: ”Den svenska modellen” som sändes 22 oktober och ”250 000 skäl att vara tyst” som sändes 29 samma månad. Reportagen hade tillsammans över 1,2 miljoner tittare och representanter för Svenskt Näringsliv, LO, Socialdemokraterna och Moderaterna fick ge sina synpunkter på situationen.

#minavillkor

Det första programmet triggade många reaktioner, många så intressanta att vi gjorde en speciell sammanställning av dem.

Sedan starten i maj har tusentals Facebook-kommentarer, tweets och chattinlägg skrivits om #minavillkor. Vi hoppas att det har fört samtalet om den svenska arbetsmarknaden framåt.

Granskningen har genererat flera krönikor och debattartiklar i bland annat SVT Opinion, Aftonbladet Dagens Handel, Folkbladet och Nyheter 24. SVT:s program Debatt tog upp ämnet och flera inslag i lokalnyheterna spelades in.

Stödet för den rådande arbetsmarknadsmodellen är starkt. Det framgick när vi var i kontakt med ett femtiotal arbetsgivarorganisationer och fack. Men tolv av de tillfrågade organisationerna tror att staten kommer att få ett större inflytande inom tio år. Det skulle vara en kraftig förändring av den svenska modellen.

Vi har även låtit riksdagspartiernas ungdomsförbund ge sin bild av framtiden för den svenska arbetsmarknaden.

Med er hjälp hoppas vi att förståelsen om arbetsvillkoren på dagens svenska arbetsmarknad har blivit bredare och bättre.

Tack för ett gott samarbete,

#minavillkor-redaktionen

Anna Jaktén

Björn Tunbäck

Malin Dahlberg

Gunnar Rensfeldt

Herman Reuterswärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minavillkor

Mer i ämnet