Omkring 50 000 personer trängdes när Mall of Scandinavia i Solna invigdes i november förra året. Foto: SVT

Invigdes trots stora säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under invigningen av Mall of Scandinavia fanns flera brister som hotade säkerheten för de tiotusentals besökarna, det kan SVT avslöja att räddningstjänsten konstaterar i en rapport. Utrymningsvägar var belamrade och det saknades möjlighet att snabbt ta sig ut.

Omkring 50 000 personer trängdes för att komma in när Mall of Scandinavia i Solna invigdes i november förra året. Gallerian hade godkänts för öppning, trots att brandlarmsystemet var långt ifrån färdigställt. Istället hade man mänskliga brandvakter.

När en rulltrappa gick varm och det kom ett larm om rök, valde en del butiker att försöka utrymma, andra ignorerade larmet. Enligt Räddningstjänsten försökte olika aktörer på egen hand springa runt och leta efter var det kunde tänkas brinna. 

UG – Konkurrensens pris

”Flera brister som kunde utgöra stor risk för personskada”

Hos räddningstjänsten finns en avvikelserapport från invigningskvällen. I den står det: ”Samtliga korridorer och utrymningsvägar var belamrade med hindrande och brännbart material. De flesta av dörrarna i brandcellsgränserna var uppställda med kilar och annat vilket innebar risk för brand och hindrande vid utrymning.  

”Samtliga nödutgångsdörrar till de inre korridorerna var olarmade och obevakade där vem som helst hade kunnat ta sig in i dessa utrymmen för att anlägga en brand eller eventuella terroraktioner.”  

”När man släppte in allmänheten blev det snabbt mycket fullt vid ingångar och i gångytor. Detta gjorde att personer som ville lämna inte kunde komma ut genom ordinarie utgångarna och även en snabb utrymning genom dessa dörrar blev omöjlig.”

Räddningstjänsten på plats konsterarar att det under invigningen fanns ”flera brister som kunde utgöra stor risk för personskada”

”Jag tyckte det var jätteobehagligt”

– Det kändes kaosartat. Jag tänkte att händer det någonting härinne, då är det kört alltså. Det värsta var ju när man skulle ut därifrån. Då var det ju ännu värre fyllt på med ännu mer människor. Så jag tyckte det var jätteobehagligt, för då kunde man ju inte komma ut, säger Christer Johansson, en av besökarna.

I ett intyg från samma morgon som invigningen, intygar Peab att utrymningsvägar är röjda och säkra. Men under byggtiden har skyddsombud larmat många gånger om brister i utrymning och brandskydd. Uppdrag granskning tar kontakt med Charlotte Hagö, kommunikationschef på Peab.

– Vi kommer inte att ställa upp på någon intervju, så du behöver inte jaga oss för att få en intervju.

Vi tycker att det är så konstigt att ni inte vill ställa upp på en intervju, för ni behöver svara på det här? 

– Du, jag upprepar mig bara: Vi kommer inte att ställa upp på någon intervju.

I mejl till Uppdrag granskning skriver både Peab och Mall of Scandinavias ägarbolag Unibail Rodamko att man anser att gallerian har ett fullgott brandskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konkurrensens pris

Mer i ämnet