Jim från Filipstad försöker uppvigla kommuner mot staten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jim Frölander är integrationsansvarig i Filipstad. Just nu reser han landet runt för att, som han själv uttrycker det, uppvigla kommuner mot staten. Han säger att de har förlorat greppet och är på väg mot en katastrof.

Uppdrag granskning möter Jim Frölander längs motorvägen på väg mot Helsingborg. Han har ett fullbokat schema och ett allvarligt budskap:

– Kommun efter kommun går ut och säger: “Hjälp, vad mycket vi måste spara de närmaste tre åren” och “där kommer vi att behöva spara på skolan”. Och det är en konsekvens av regeringens politik, säger Jim Frölander.

Frölanders kommunturné började i våras och har sitt ursprung i en allt mer desperat situation i hemkommunen Filipstad.

I spåren av det stora flyktingmottagandet 2012-2017 kämpar kommunen nu mot hög arbetslöshet, stigande barnfattigdom och ökade kostnader för ekonomiskt bistånd.

– Det blir mycket tydligare i mindre kommuner. Där kan du inte isolera det i en förort och sen “business as usual”, utan det påverkar hela samhällskroppen och det är vad det kommer att göra i hela Sverige också, säger Jim Frölander.

Blev lovade upp till 40 miljoner

I mars 2018 väcktes hoppet i Filipstad, när regeringen lanserade en miljardsatsning för svenska kommuner.

– Vi tar till hela den demokratiska verktygslådan nu för att se till att bygga det största, starkaste trygghetsprogrammet i modern tid, sa Stefan Löfven (S).

Den nya myndigheten Delegationen mot segregation, Delmos, fick i uppdrag att hjälpa 32 särskilt utsatta kommuner. Filipstad lovades upp till 40 miljoner kronor per år, fram till 2027.

Men redan samma år röstade riksdagen för att Delmos ska läggas ned och avveckla sig själv under 2019. Ett stort bakslag för Filipstad.

“Det är inget världsunikt”

Målet med Jim Frölanders turné är ett gemensamt manifest från kommunerna, som ska överlämnas till regeringen i september. Det ska innehålla konkreta förslag och åtgärder för att lösa de problem som kommunerna står inför.

Veckan när Uppdrag granskning följer Jim Frölander besöker han bland annat Karlskrona, Motala och Kristianstad.

– Det är ju lite bättre och roligare att vara några fler när man försöker beskriva en verklighet, än att man kommer från lilla Filipstad, som kan upplevas som något världsunikt. Det är inget världsunikt, utan något som händer i Sverige nu och som drabbar över hundra kommuner, säger Frölander.

Ministern: Det handlar mycket om pengar

Civilminister Ardalan Shakarabi (S) är medveten om det allvarliga läget i Filipstad och andra kommuner:

– Vi måste se till att de här kommunerna har ekonomiska förutsättningar att hantera situationen. Det handlar mycket om pengar, men det handlar också om vilket handlingsutrymme kommunen har. Staten måste våga lita mer på kommunerna och ge dem ett större handlingsutrymme, säger civilminister Ardalan Shakarabi (S).

Uppdrag gransknings reportage Larmet från Filipstad finns på SVT Play.

Kommunerna Jim Frölander besöker

Turnén riktar sig mot regeringens lista på 32 kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden.

Även 30 socioekonomiskt eftersatta landsbygdskommuner ingår i målgruppen. 

Hittills har Jim Frölander besökt ett 40-tal av kommunerna, däribland: Hultsfred, Karlskrona, Kristianstad, Landskrona, Motala, Trollhättan, Uddevalla och Åstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.