Joakim satsade allt på vindkraftparken: ”Det är en svår känsla”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jobbet i vindkraftprojektet skulle dra in pengar till företaget och familjen i Åre. Men det blev tvärtom, berättar entreprenören Joakim Berglund.

– Läget just nu är åt helvete.

Han är en av de 40-tal småföretagare som arbetat med att anlägga vägar i den kommande vindkraftparken i Viksjö, utanför Härnösand. Ett projekt värt 5,5 miljarder kronor.

Joakim Berglund trodde på framtiden, satsade tre miljoner och köpte bland annat en ny grävmaskin, berättar han. Men inkomsterna uteblev.

Vindkraftparken Hästkullen

– Jag har tömt allt som går att tömma för att klara mig. Nu måste jag börja sälja av redskap till maskiner. Det blir ett problem sedan när man ska starta igång igen för då finns det inte redskap så man kan börja köra, berättar han.

Ansvaret

Huvudentreprenören Active Works har ansvar för att betala företagarna nedåt i entreprenadkedjan. Men Active Works lägger skulden för obetalda fakturor uppåt, på totalentreprenören Nordex, och hävdar att de inte betalat tillräckligt – något Nordex inte håller med om.

– Jag tänker inte kommentera våra interna beräkningar men jag vet inte vad de baserar de här siffrorna på. Vi har betalat Active, kanske till och med för mycket, för det arbete de har utfört, säger Nordex Sveriges vd, Timothy Carpenter.

Dessutom har tvisten om vem som ska betala ersättning för ett flera veckor långt byggstopp, orsakat av miljöskador, drabbat de mindre entreprenörerna. Nordex valde till slut att gå förbi Active Works och betala dem direkt, men man kräver nu att få tillbaka de pengarna av Active Works.

“Varför skulle vi drabbas av det här?”

Och i mitten av konflikten finns personer som Joakim Berglund. Han berättar att han i början av byggstoppet hade tre anställda – men bara haft råd att ha en kvar.

– Stilleståndsersättning har jag fått men vi har inte fått ut för produktionsfakturor från i höstas. Jag har tappat ungefär en och en halv miljon i omsättning på fyra månader drygt, säger Joakim Berglund.

Har du vid något tillfälle funderat på om du är utsatt för en blåsning?

– Ja, det känns värre än så. När kollegor som varit med i branschen i över 30 år aldrig har upplevt något liknande så fattar man ju inte – varför skulle vi drabbas av det här? Det är en svår känsla som inte går att beskriva.

Efter intervjun har Joakim Berglund fått jobb på en lagerhall på Hisingen i Göteborg. Han berättar för Uppdrag granskning att det fortfarande är ”svettigt” ekonomiskt men att han jobbar extra varannan helg för att tjäna mer pengar.

Reportaget Borta med vinden sänds onsdag 29 april. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Fakta: Aktörerna i vindkraftbygget

• 5,5 miljarder investeras i vindkraftparken utanför Härnösand som ska stå klar 2021. 114 vindkraftturbiner ska på plats.

• Det är det tyska energibolaget RWE som äger vindkraftparken tillsammans med den schweiziska storbanken Credit Suisse som står för 80 procent av investeringen.

• RWE och Credit Suisse har bildat projektbolaget Nysäter Wind.

• Nysäter Wind tar in det tyska bolaget Nordex som totalentreprenör, för att leverera en “nyckelfärdig” vindkraftpark.

•  Nordex har tecknat kontrakt med tre huvudentreprenörföretaget där Stockholmsföretaget Active Works fått det största uppdraget.

• Active Works har i sin tur skapat en kedja av ett 40-tal underentreprenörer för att bygga vägar och annan infrastruktur.

• Active Works har tvingats lämna parken.

• Sedan februari har Nordex istället kontrakterat Skanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet