Kader Bencherefs fall prövas som brott mot de mänskliga rättigheterna i Europadomstolen. Foto: Ola Torkelsson/TT

Kan vara brott mot mänskliga rättigheter

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska myndigheter har otaliga gånger försökt utvisa Kader Bencheref, kallad Sveriges farligaste fånge, som efter avtjänat straff har suttit i förvar i svensk kriminalvård i åtta år. Fallet prövas nu i Europadomstolen som ett brott mot mänskliga rättigheter. 

Kader Bencheref greps i Sverige år 2006 för våldtäktsförsök, olaga hot och försök till stöld och dömdes av hovrätten till tre års fängelse samt utvisning. Det har fortfarande inte varit möjligt att genomföra utvisningen och Kader Bencheref har sedan han avtjänat sitt straff, suttit i förvar i över åtta år på olika anstalter hos kriminalvården.  

Ingen grund för förvar

Advokat Ignacio Vita har arbetat med Kader Bencherefs fall i två år. Amnesty betalar för tiden som han lägger ner och han har nu lyckats få upp fallet i Europadomstolen. Målet heter “Bencheref mot Sverige” och det är brott mot de mänskliga rättigheterna som står på spel. Målet grundar sig på frågan om hur länge en människa får hållas frihetsberövad i väntan på utvisning.   

UG – Kader mot Sverige

– Och där är Europadomstolen tydlig. Under sådana förutsättningar, när det finns ett sånt dödläge i verkställighetsarbetet som det alldeles uppenbart har skett här, så finns det ingen grund för förvar. Då måste personen släppas annars är frihetsberövandet ett brott mot Europakonventionen, säger Ignacio Vita. 

LÄS MER: Inlåst i åtta år – efter avtjänat straff

Mikolenko mot Estland

Ignacio Vita säger att så vitt han vet finns det ingen i hela Europa som varit förvarstagen lika länge som Kader Bencheref. Men Ignacio Vita berättar att han studerat ett liknande fall som uppstod i Estland då en rysk medborgare vid namn Nikolai Mikolenko dömdes till utvisning till Ryssland. Nikolai Mikolenko vägrade samarbeta och ryska myndigheter ville inte ta emot honom. Han satt i förvar i Estland i lite över tre år och enligt Europadomstolens utlåtande var det en extraordinärt lång tid att vara frihetsberövad.  

– Man behöver inte upphäva utvisningen men de får inte behålla någon frihetsberövad för att genomföra utvisningen, säger Ignacio Vita, som är förvånad över att någon kunnat vara frihetsberövad så länge som Kader Bencheref.  

Synnerliga skäl kan förlänga förvarstiden

Nationella gränspolisens chef Patrik Engström berättar för Uppdrag granskning att förvarstiden kan överskrida två månader då det finns synnerliga skäl. 

Hur kommer det sig att man kan sitta så lång tid? Som åtta år?

– Jag kan inte och jag får inte kommentera enskilda ärenden, vare sig det som du gör ett program om eller någonting annat. Men om ett förvar blir väldigt långt, så beror det på att det fortfarande är så att det finns förutsättningar att verkställa personen, säger han. 

Regeringen tar inte ställning

I ett yttrande från hösten 2016, från den svenska regeringen till Europadomstolen, medger regeringen att Kader Bencheref utan tvekan hållits i förvar under en exceptionellt lång tid. Men regeringen väljer att inte ta ställning till om ett brott har begåtts och lämnar det upp till Europadomstolen att avgöra i frågan. 

Vad som kommer att hända med Kader Bencheref är fortfarande oklart men enligt det senaste beslutet från Migrationsdomstolen har polisen på sig till den 27 februari i år att utvisa honom. Efter det upphör utvisningsbeslutet att gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kader mot Sverige

Mer i ämnet