– Jag blev så fruktansvärt överraskad och glad, säger Uppdrag gransknings Karin Mattisson. Foto: Joakim Roos/Publicistklubben Västra

Karin Mattisson fick Publicistklubben Västras stora pris

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag gransknings Karin Mattisson har tilldelats Publicistklubben Västras stora pris på 20.000 kronor. ”Hon har bidragit med flera av de viktigaste granskningarna genom åren”, lyder motiveringen.

Publicistklubben Västras stora pris år 2017 delades ut den 5 december på Pusterviksteatern i Göteborg. Priset, som sedan 1993 delas ut till personer eller redaktioner som gör en värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust och nytänkande, gick i år till Uppdrag gransknings programledare Karin Mattisson.

– Jag blev så fruktansvärt överraskad och otroligt glad. Jag är nog lite i en glädjechock fortfarande. Jag blev verkligen lurad och trodde i stunden att priset skulle gå till en äldre person som jobbat som journalist under en väldigt lång tid. Och så kom jag på att ja, det har jag ju också gjort, säger Karin Mattisson.

”En av världens bästa journalister”

Utmärkelsen överräcktes under Publicistklubben Västras avslutningskväll på tisdagen. I motiveringen uppmärksammades Karin Mattissons och Joachim Dyfvermarks internationellt hyllade reportage FN och övergreppen som sändes i mars 2017:

”Som programledare är hon Uppdrag gransknings ansikte utåt och som reporter har hon bidragit med flera av de viktigaste granskningarna genom åren. Med reportaget om barnen som utsattes för övergrepp av FN:s fredsbevarande styrkor har hon i år rankats till en av världens bästa journalister – och fått rättmätigt ljus på sig även på hemmaplan.”

På måndag tävlar teamet i London – för samma reportage – i det prestigefyllda priset British Journalism Award.

– Vi tävlar mot tunga redaktioner och starka reportage så det blir en utmaning. Men med det här väldigt fina priset i ryggen så känner jag att jag bara ska åka dit och njuta av uppmärksamheten, säger Karin Mattisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer