Flera av de som greps efter attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp kan knytas till olika våldsdåd. Foto: PolisenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kärrtorpsnazister knyts till våld och mord

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · December 2013 gick maskerade män till attack mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. De mobiliserades av SMR, Svenska motståndsrörelsen, och kan knytas till flera brutala våldsbrott, däribland mord.

”Hej, boka upp eran söndag. Rödingarna ska arrangera”, skrev en av ledarna i Svenska motståndsrörelsen i ett meddelande till sina anhängare inför demonstrationen i Kärrtorp. En kartläggning av flera av männen som svarade på kallelsen knyter dem till flera grova våldsdåd utförda före attacken mot antirasisterna.

Mordet i Vallentuna
Natten mellan 21 och 22 september 2012 attackeras 22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna. Han får åtta knivhugg i ryggen och dör av skadorna. Ett dåd som hade varit svårlöst om det inte vore för att någon en vecka senare ifrågasatt en nazist på en buss.

Det är oklart varför nazisterna högg ihjäl Joakim Karlsson. Det är däremot känt är att de är födda på 90-talet och att de tillhör Svenska motståndsrörelsen.

Efter mordet döms en av dem till sluten ungdomsvård. En är på rymmen sedan snart två år. Men den tredje frikänns eftersom han avviker från platsen innan knivhuggen sker – han går ett drygt år senare med i attacken mot demonstrationen i Kärrtorp och grips av polis. Men innan dess kom han att genomföra ytterligare ett knivdåd, mot Emanuel på nattbuss 791, åtta dagar efter mordet i Vallentuna.

Knivöverfallet på nattbuss 791
29 september 2013, nattbuss 791 hade precis lämnat Gullmarsplan i Stockholm.

– Då står det folk i hela gångarna som det ofta blir på nattbussen. Och jag hör deras samtal och då hör jag att han måste ”städa undan flaggan från väggen”, som han säger. För ”dom ska komma hem och kolla hos mig”. Och han säger att det är ett hakkors han har på väggen och då frågar jag ”Så du är alltså nazist?” ”Ja”, säger han, ”vad är det med det?”, berättar Emanuel.

På bussen är två av männen från Vallentuna. Den ene kommer senare att dömas till ungdomsvård för mordet, den andre är den som kommer att frikännas.

Emanuels ifrågasättande urartar från en lättsam diskussion till aggressiva uppmaningar om att ”göra upp” utanför bussen.

– Och jag säger ”Nej, jag vill verkligen inte slåss med dig, jag vill inte slåss med dig, jag vill bara prata”, säger Emanuel.

När det är dags för nazisterna att gå av bussen skriker de ”Leve nationalsocialismen” och ”Sieg heil”. De kallar Emanuels väninna för ”fitta” och ”hora”, sedan drar de kniv och rusar tillbaka upp på bussen.

– Han försöker hugga mig, Han försöker inte bara vifta med den. Så jag slänger mig bak i bussätet jag satt i sparkade mot honom och försökte hålla undan hans armar, berättar Emanuel.

Efter det korta överfallet springer männen därifrån men grips senare. Blod i slidan till en av deras knivar visar sig sedan vara mördade Joakim Karlsson.

– Och det var där någonstans som vi förstod att de inte skämtade utan att de verkligen försökte skada oss, säger Emanuel.

Överfallen i Hökarängen
Sjunde december förra året rör sig fyra män runt Hökarängens tunnelbanestation i södra Stockholm. Tre av dem kommer att gripas en vecka senare efter attacken mot demonstrationen i Kärrtorp. Men den natten var de beväpnade med kniv och ute efter en svart man, vilken som helst.

En man som kliver av tunnelbanan möts av nazisterna som ger honom stirrande blickar. ”Vi gillar inte sådana som du”, svarade de, när han frågade vad de ville.

Mannen upplever att han är ensam på perrongen med de fyra okända männen. ”Vi är nationalister och gillar inte sådana som du negerjävel”, säger de. Sedan började de attackera honom med knytnävsslag, och sa ”Vi ska döda dig negerjävel”. När den ensamme mannen hörde dem säga ”ta fram kniven” vände han om och flydde springandes därifrån.

En som inte hade samma tur var Fidel Ogu, på besök från Nigeria.

– Jag lyssnade på musik, jag var på väg hem, när jag når torget så ser jag en grupp män, berättar Fidel Ogu.

”Har du sett någon neger här” frågade de fyra männen en av personerna som befann sig kring torget vid Hökarängens T-banestation, strax efteråt kom Fidel Ogu till platsen.

– De sa hej, typ “Tjena!”. Då stannade jag. Jag ville höra vad de försökte säga. Du vet, kanske behövde de hjälp eller något. Så jag tog ut mina hörlurar för jag ville lyssna på dem, vad de ville säga. Sen blev jag stucken här, så djupt, i min mage, berättar Fidel Ogu.

Hugget i magen är livshotande och Fidel stapplar från sina överfallare och hejdar blodflödet med en hand tryckt mot såret. Ingen ser själva hugget men flera personer hjälper Fidel när han tagit sig från de fyra nazisterna. Vittnen berättar att de har sett att överfallarna bar kniv och hört att de skrikit ”sieg heil”.

Tack vare övervakningskamerorna i Hökarängen kunde tre av de fyra männen identifieras efter att de gripits under polisinsatsen i Kärrtorp. Men trots att Polisen utrett händelserna två gånger har man inte kunnat bevisa vem av nazisterna som utedelade hugget.

Reporter: Janne Josefsson
Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Det politiska våldet

Mer i ämnet