Hör Phuong och Kim berätta vad som hände när de gick till facket – och varför de väljer att träda fram: ”Vill att människor ska veta vilka vi är”. Foto: SVT

Kim och Phuong gick till facket – blev avstängda och utan lön: “Handlar inte om pengar längre”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Kim och Phuong, som arbetat för en salong som tillhör nagelkedjan Five five nails, bestämde sig för att gå med i facket för att få hjälp. När de gjorde det blev de avstängda från jobbet och fick ingen lön. Nu är de rädda för vad som kan hända, efter att facket kallat företaget till förhandling.
– Min familj vet allt om vad ni håller på med, säger deras chef i en ljudinspelning som Uppdrag granskning tagit del av.

Kim och Phuong från Vietnam har arbetat i Sverige på salonger i en av Sveriges största nagelkedjor: Five five nails. De vittnar om att ha fått jobba mycket mer än vad som står i deras anställningsavtal, utan övertidsersättning eller semester.

De berättar också att de fick betala för att få hjälp med att fixa arbetstillstånd i Sverige.

– Vi hade kontakt på Facebook och han sa att jag måste betala 25 000 dollar, säger Kim.

Du var tvungen att betala 25 000 dollar för att komma till Sverige? Hade du de pengarna?

– Ja, jag lånade av mina föräldrar.

Du har jobbat i två år nu, har du lyckats betala tillbaka de pengarna?

– Nej, det kommer att ta två år till tror jag.

Fick betala tillbaka pengar

På pappret ser det ut som att Kim och Phuong har fått en av myndigheterna godkänd lön som de skattat för.

Men de berättar att de inte tjänat så mycket som de blev lovade, de har istället varit tvungna att betala tillbaka delar av lönen varje månad. De visar små papperslappar med uträkningar som de säger att de fått från sin chef. På Kims lappar står det att hon får 10 000 i lön efter att hon skickat tillbaka pengar.

Phong visar summorna hon betalat tillbaka varje månad: 10 000, 11 000, 12 000 kronor.

Har du pratat med din chef om lönen och varför du måste betala tillbaka?

– Nej, för det är likadant för alla.

Alla gör likadant?

– Ja, alla anställda från Vietnam, som jag.

Stängdes av från jobbet

Efter att ha blivit intervjuade av Uppdrag granskning bestämde sig Kim och Phuong för att gå med i fackförbundet Handels, det förbund som företaget har kollektivavtal med. Där berättade de allt och facket har nu påbörjat en förhandling med arbetsgivaren.

Trots att det är en rättighet i Sverige att kontakta facket, blev Kim och Phuong avstängda och utan lön. En av dem spelade in sin chef när han meddelade henne:

– Det här brevet har facket skickat till mig och i det står ditt namn. Jag måste stoppa ditt arbete tills jag gjort klart med facket vad det handlar om. Min familj vet allt om vad ni håller på med. Tro inte att vi inte vet. Nu tar du kläderna och går hem.

”De har hotat oss”

Till en början ville Kim och Phuong vara anonyma med sina berättelser – men de bestämde sig sedan för att träda fram, av rädsla för vad som kan hända i samband med förhandlingen. Om någon gör dem illa vill de att människor ska veta vilka de är, säger Kim.

– Det handlar inte om pengar längre, det handlar om våra liv. De har hotat oss. Jag känner att vi inte kan ge upp nu. Om vi fortsätter att vara tysta kommer den här historien bara att upprepas.

Grundaren till Five five nails, Wing Luu, svarar genom ett ombud att han beklagar att anställda hos franchisetagarna inte varit nöjda med situationen på salongerna. Ombudet skriver i ett mejl att Wing Luu ska säkerställa att rekryteringsprocessen följer svensk rätt – och att kollektivavtal alltid följs.

Uppdrag gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nagelfixarna

Mer i ämnet