Det finns verktyg som myndigheterna kan agera med när det gäller arbetsvillkoren inom nagelbranschen, menar Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Ministerns uppmaning till myndigheterna: Syna branschen i sömmarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att ha tagit del av Uppdrag gransknings reportage om arbetsvillkoren för vietnamesiska nagelskulptörer uppmanar nu justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) Sveriges myndigheter att agera.

Uppdrag gransknings avslöjande om arbetsvillkoren på en av Sveriges största nagelkedjor är ett i raden av flera reportage om gästarbetare som utnyttjas under de senaste åren.

Hur kan det få se ut så här år efter år?

– Bara för ett halvår sedan trädde en ny lagstiftning i kraft som gällde människoexploatering där vi utvidgar det kriminaliserade området så att man, företag och enskilda, nu också riskerar att dömas till ansvar när man utnyttjar människor i de här situationerna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Uppmanar att polisanmäla och gå till facket

Uppdrag granskning har kunnat berättat om hur arbetsgivare på nagelsalonger betalar ut lön i enlighet med kollektivavtal – men att de sedan tvingar anställda att betala tillbaka stora delar av den.

Hur ska ni någonsin komma åt det? 

– Då handlar det ju om, är det här oegentligheter där man kanske bryter mot annan lagstiftning? Rör det sig om till exempel ekonomisk brottslighet i botten, där man har lurat hit folk så att säga, och sedan visar det sig att de premisser man har kommit hit på inte stämmer, ja då finns det andra lagrum man kan använda. 

Morgan Johansson säger att personer som blir utnyttjade både ska göra en polisanmälan och vända sig till facket – även om man riskerar att bli av med sitt arbetstillstånd om man klagar hos arbetsgivaren.

– Man är fortfarande bunden av de avtal man har slutit med den enskilde personen och har man dessutom kollektivavtal på plats, då kan ju den fackliga organisationen agera.

“Finns nya verktyg för myndigheterna”

2015 sade Morgan Johansson att ”arbetskraftsinvandring får aldrig innebära att människor blir exploaterade”, och lovade krafttag.

Ändå ser vi det här?

– Sedan 2015 har vi alltså stärkt lagstiftningen och ökat möjligheten för polisen att göra arbetsplatsinspektioner, och här finns då nya verktyg för myndigheterna att agera. Jag utgår då ifrån att när man ser ett sånt här reportage där ni granskar den här branschen, att ansvariga myndigheter – det kan vara Migrationsverket, det kan vara Skatteverket, det kan vara Polisen – nu verkligen använder sig av de verktyg man har fått och synar den här branschen i sömmarna.

Uppdrag gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.