Thu klagade på lönen och fick sluta på jobbet – förlorade sitt arbetstillstånd

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Thu och hennes man Hung kom till Sverige med löftet om att Thu skulle få jobba på en nagelsalong med en bra lön. Thu betalade nästan 200 000 kronor för ett arbetstillstånd, men det visade sig snart att löftena inte stämde. Lönen som betalades ut fick Thu bara behålla delar utav – resten tvingades hon betala tillbaka till arbetsgivaren.

Salongen Thu arbetade på drivs som ett eget företag med franchise-kontrakt med en av Sveriges största nagelkedjor Five five nails. Efter att Thu klagade på lönen fick hon sluta på jobbet.

Hon har nu stämt företaget och fått tillfälligt uppehållstillstånd då Migrationsverket gjort en polisanmälan om människohandel. Samtidigt försöker hennes nya arbetsgivare ordna ett nytt arbetstillstånd.

Men hennes man Hung riskerar att få åka hem. Thu är orolig för framtiden, eftersom hon är gravid.

– Jag går till jobbet varje dag, och tar hand om allt hemma. Om det plötsligt blir dags att föda vet jag inte hur jag ska ta mig till sjukhuset på egen hand, säger hon.

Grundaren: Ska säkerställa att kollektivavtal följs

Företrädaren för salongen där Thu jobbade säger till Uppdrag granskning att pengarna som skickats tillbaka varje månad beror på matkostnader, lån och att de hjälpt sina anställda med att skicka pengar till släkten i Vietnam, någonting som Thu och hennes anhöriga menar är felaktigt.

Grundaren till Five five nails, Wing Luu, svarar genom ett ombud att han beklagar att anställda hos franchisetagarna inte varit nöjda med situationen på salongerna. Ombudet skriver i ett mejl att Wing Luu ska säkerställa att rekryteringsprocessen följer svensk rätt – och att kollektivavtal alltid följs.

Uppdrag gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se på SVT Play.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.