Som enda landsting i Sverige använder sig Västra götalandsregionen av ett bonussystem för att hålla nere antalet allvarliga förlossningsskador, så kallade sfinkterrupturer.
Om antalet rapporterade skador är 3.5 procent eller lägre får förlossningsklinikerna en bonus på 2.7 miljoner kronor.
– Vi vill ju undvika så många skador som möjligt, det är det som är målet, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör för Västra götalandsregionen.
Men det finns en risk med bonussystemet. Att de faktiska skadorna inte blir färre utan att barnmorskor istället väljer att strunta i att rapportera dom.
– Utvecklar man detta så kommer vi att sluta rapportera sfinktrar. Dels för att det blir sämre betalt i enheten och dels får man gå in på samtal till chefen och man blir utsatt i gruppen och uttittad, säger en barnmorska i Västra götalandsregionen som Uppdrag granskning pratat med.
Mardjillah är en av de kvinnor som fått en allvarlig skada vid förlossningen. En skada som aldrig rapporterades. Hon har idag så ont att hon knappt kan bära sitt eget barn.
– Jag känner mig lurad eftersom dom försökte mörka vad som hände mig, mörka den här skadan, säger hon.
Och Mardjillah är inte ensam. Tusentals kvinnor drabbas årligen av svåra förlossningsskador och mörkertalet bedöms av experter vara stort. Med ett bonussystem som skuldbelägger barnmorskor riskerar det att växa ytterligare.
– Om man får en skuld i det här med att sfinkterrupturer uppkommer får vi också automatiskt en underrapportering. Det borde snarare vara så att man får en guldstjärna i kanten om man har hittat en sådan skada, säger Eva Uustal, överläkare på Linköpings Universitetssjukhus.