Knutbypastor hade sex med kvinnor och kallade dem ”döttrar” – Maria Waldau träder fram och berättar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Knutbypastorn Urban hade sexuella relationer med kvinnor i församlingen som han kallade för ”sina döttrar”. Maria Waldau är en av dem. Hon väljer nu att berätta om relationen – som enligt Urban skulle bidra till att Kristi brud, Åsa Waldau, skulle nå fram till Jesus.

I februari i år dömdes Urban för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att ha haft samlag med en församlingsmedlem i Knutby Filadelfia som varit under 18 år. 

I församlingen fanns fler kvinnor, som Urban kallade för ”sina döttrar”.

Knutbyrättegången

Maria Waldau är en av dem. 

– Striden som han ofta pratade om, som var genomgående för honom, var ju striden för att Åsa skulle nå fram till Jesus. Hans kärlek skulle nå fram till henne och med detta innebar det en strid. I dag kan jag förstå att striden var för honom att ha sex med olika kvinnor, säger Maria Waldau. 

Kvinnor skulle ”besegras”

I sms som Uppdrag granskning tagit del av berättar Urban, efter att relationerna blivit kända, hur han tänkte kring det som han kallade för ”sitt hus”. Han skriver att han ”någon gång, tror 2002” fick en syn där han såg namn framför sig och att Gud hade sagt till honom att han skulle få många döttrar.

Han skriver också:

”Tänkte…(aj) att de olika kvinnorna utgjorde olika områden som skulle besegras (singel, gift osv…)usch… Och då handlade det om att ta dem så nära att jag kom åt den andemakten (ta makten från fienden). Det här är INTE INTE INTE vad jag tror och tänker i dag, det är vidrigt…förlåt…”

I smsen som Urban skickat skriver han bland annat: ”Jag trodde att jag skulle stå ren (för den rene är allting rent)”. Foto: SVT

“Jag hade inte en chans att säga emot”

Maria Waldau berättar att hon vid den tiden levde ihop med Åsa Waldaus tidigare make, Patrik Waldau. Men hon lämnade honom efter att Urban uppmanat henne att göra det. 

– Jag tillhörde inte Patrik, jag tillhörde Urban. Så han hade gjort intrång på det som var Urbans i slutstriden.

Hon säger också att det var viktigt för Urban att Åsa Waldau inte skulle känna till deras relation.

– Hon skulle inte behöva bry sig om striden för henne. Utan hon skulle bara koncentrera sig för att njuta av den hon var och bara längta och vänta på att Jesus skulle komma tillbaka, säger Maria Waldau.

I dag säger hon att Urban utnyttjat sin position som pastor och andlig ledare.

Fanns det samtycke i er relation? 

– Jag skulle absolut säga ja förut, utifrån att jag ju gick in i relationen, jag sa ja. I dag skulle jag säga nej, för jag hade inte en chans att säga emot. Men jag såg inte det då, säger Maria Waldau.

Maria Waldau är i dag gift med Patrik Waldau. Urban har tackat nej till att intervjuas av Uppdrag granskning, men i ett mejl till redaktionen skriver han:

”Jag vill åter igen uttrycka förlåt till ALLA drabbade i Knutby! Det jag gjort fel mot dem och de fel jag inte stoppade!!! Förlåt...”.

Spela klippet ovan för att höra Marias version av relationen.

Hör de före detta medlemmarna berätta

I en serie på sex delar berättar Uppdrag granskning hela historien om sekten i Knutby – de första tre episoderna finns nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet