– Jag försökte första veckan, men märkte att det går inte, säger Emerson Araya om att laga mat för tolv kronor per barn och dag när han arbetade som kock på Hälsans förskola. Foto: Torkel Wennman / SVT

Kocken ”Det fanns inte mat till vissa barn”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Emerson Araya anställdes av Hälsans förskola i augusti 2013. Med 12 års erfarenhet av att laga mat till skolor och förskolor presenteras han som en lösning på de problem som föräldrarna har klagat på: att det serverades för dålig, och för lite, mat. Men efter lite mer än en månad kände Emerson Araya att han var tvungen att skriva ett mejl till sina kollegor: ”Jag skriver till er med anledning att jag måste börja tillaga och servera mindre mat.”.

När Emerson Araya började arbeta som kock på Hälsans förskola så fick han veta att det tidigare varit problem med maten som lagades till förskolorna.

– Som jag fick veta så hade det varit mycket kaos i köket, maten var inte bra, smakade inte gott, såg inte bra ut och för lite portioner. Det var så himla lite att det inte fanns mat till vissa barn och personalen åt inte för att det var ingen mat alltså, berättar Emerson Araya.

UG – Hälsans förskola

Han var själv med på ett krismöte om maten mellan föräldrarna och förskolan. Emerson fick då berätta hur bra mat han skulle laga och presenterades som en lösning på problemen i köket. Men han får en låg budget att hålla sig till: tolv kronor per barn och dag. Pengar som även ska täcka personalens mat.

– Jag försökte första veckan, men märkte att det går inte. Jag tänkte att jag fortsätter med mitt race – jag sa till mig själv ”om de vill avskeda mig så får de avskeda mig”. Så jag fortsatte med mitt race och lagade maten, säger Emerson Araya.

Till en början fick han besked från företaget att han låg över budget men att han kunde fortsätta med det eftersom personal, föräldrar och barn var nöjda med hur maten förändrats efter krisen. Men efter ungefär en månad får han veta att han måste dra ner på portionerna.

– Jag tror att det var ungefär efter en månad så fick jag ett möte med vd:n, och hon satte sig ner med mig och började prata om budget, och Livsmedelsverket och portioner och sådant. Och att jag måste försöka gå ner till tolv kronor, berättar Emerson Araya.

Tiden efter mötet går Emerson Araya till jobbet med ont i magen. Han bestämde sig för att skriva ett mejl till förskolorna som han lagade mat till:

”Jag skriver till er med anledning att jag måste börja tillaga och servera mindre mat. Jag tycker själv det är tråkigt, men jag ska försöka tillaga mat så att ni kan bli mätta men det är svårt.

Tack för er förståelse. Kocken Emerson”

Mejlet blir början på slutet för Emersons korta anställning på Hälsans förskola. Efter ytterligare några månader väljer han att sluta eftersom han inte längre kan förlika sig med företagets sätt att bedriva förskolekök.

På sin hemsida skriver Hälsans förskola ett meddelande till föräldrarna:

”Emerson, vår kock, är tyvärr sjuk på längre tid”

Förskolans vd, Malin Hökeberg har valt att inte ställa upp på intervju men svarar via mejl:

Hälsans förskolor har haft och har i viss mån fortfarande problem i verksamheten och vi jobbar hårt på att komma tillrätta med dem. (…) Vi förstår att vinster i en verksamhet som har kvalitetsproblem kan upplevas provocerande, men vinsterna har återinvesterats både direkt via Hälsan och indirekt via moderbolaget. (…) I det här fallet har er granskning naturligtvis satt ytterligare fokus på våra matkostnader. Vi, våra medarbetare och våra föräldrar ställer höga krav på vår mat och så ska det också vara. Det åtgärdar vi med en högre matbudget och en ökad bemanning och kompetens i våra kök.

Reporter: Jorun Collin

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet