Kommande: Vem tar guld i Sotji?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På onsdag fortsätter granskningen av OS i Sotji. Då handlar det om pengarna – som tar Uppdrag granskning på en resa från en datja utanför Moskva till Stockholm, i jakten på den ökända korruptionen kring Rysslands vinter-OS.

De olympiska spelen i Sotji är president Vladimir Putins hjärteprojekt och långt över tusen miljarder ryska skatterubel har investerats i evenemanget. Och flera av Putins vänner ansvarar för jätteinvesteringarna. För att förstå varför Sotji 2014 är det dyraste vinter-OS i historien har reportrarna Björn Tunbäck och Per Shapiro följt pengarna och kartlagt ett globalt företagsnätverk.

– I de flesta fall har vi att göra med offshoreupplägg som använder sig av firmor på Cypern, Panama och Jungfruöarna. Varför Stockholm är insyltat i detta? Kanske finns det någon ambition om att utöka verksamheten i Europa, säger korruptionsaktivisten Georgij Alburov.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Dessutom följer reporter Anna Jaktén upp sitt reportage från i höst om de utvisade barnen från Ingusjien. Vad har hänt familjen och tolkar polismyndigheterna utlänningslagen på samma sätt?

Programmet sänds 20:00 i SVT1 och SVTPlay, onsdag 5 februari. Programledare är Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet