Kommande: Bilals jihad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det sista Bilal sa innan han lämnade sin mamma och sitt trygga liv i Sverige i september 2013 var att han skulle gå och träna i två timmar. Men en månad senare dog han av ett pansarvagnsskott i Syrien. Vad var det som fick en 18-årig kille att i hemlighet planera en resa till det han såg som heligt krig i Syrien? För hans familj är det ett mysterium.

– Varför skickade man honom i krig där? Han vet ingenting om krig, undrar Bilals mamma.

Bilal, som snart skulle gå klart gymnasiet i Södertälje, hade drömmar om att starta ett eget företag. För att ta reda på hur det gick till när han istället valde att åka till inbördeskrigets Syrien har Uppdrag granskning kartlagt hans liv och kontaktnät.

UG – Bilals resa

Bilden som framträder visar på kopplingar till grupper i Sverige som hyllar Usama bin Ladin och andra extrema islamister. Men för Bilals föräldrar var hans nya intresse för religion ett gott tecken under en stökig tonårsperiod.

– När han kom hem från skolan sa han ”jag ska börja gå till moské”. Han blev lugn, berättar Bilals pappa.

Bilal är bara en av många unga svenskar som åkt för att kriga i Syrien. Per capita är Sverige ett av de länder i Europa med flest jihadresenärer som rest till Syrien. Och enligt experter finns det en ökad risk för attentat från de radikaliserade individer som återvänder från krigszoner. Trots detta saknar Sverige beredskap för att ta hand om ungdomar som riskerar att ansluta sig till extrema grupper.

Uppdrag gransknings Sanna Klinghoffer och Magnus Sandelin har rest genom Sverige och Europa för att förstå varför en ung man, utan kopplingar till vare sig krig eller Syrien, väljer att kriga i ett främmande land.

Programmet sänds 21 maj klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay. Programledare är Karin Mattisson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bilals resa

Mer i ämnet