Den som flugit mest med flygplatschefens sportflyg är tidigare kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M). Foto: SVT

Kommunledningen flögs runt i flygplatschefens privata sportflyg – utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Kommunledningen i Västervik har under flera års tid anlitat den lokala flygplatschefen som i sitt privata sportflygplan flugit politikerna på sina olika tjänsteresor. Men flygplatschefens bolag saknar helt tillstånd för sådan flygverksamhet.

Det är när Uppdrag granskning undersöker ombyggnaden av flygplatsen i Västervik som ett par märkliga fakturor dyker upp i granskningen. Det visar sig att kommunledningen sedan länge haft tillgång till ett eget litet flygbolag på flygplatsen.

Politikerna har återkommande betalat en pilot för flygningar till bland annat Visby, Stockholm, Norge och Danmark. Ägaren är inte vilken pilot som helst – utan den lokala flygplatschefen Ralph Löfberg.

Och det visar sig att han helt saknar tillstånd för kommersiell flygverksamhet.

”Väldigt olyckligt”

Det handlar om minst 47 flygningar, i ett 46 år gammalt sportflygplan. Totalt har kommunen betalat 125 000 kronor för tjänsteresorna, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) säger att han i samband med flygningarna frågat om kostnaden, om det var konkurrenskraftigt mot att ta båten.

– Sen frågade inte jag mer, säger Tomas Kronståhl och fortsätter:

– Om det inte är laglig verksamhet är det väldigt olyckligt, men det föreställer man sig ju när det är fakturor.

Detta säger reglerna

Ett tiotal olika tjänstemän har flugit med Ralph Löfberg. Den som använt flygplanet mest är förre kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Du sätter dig aningslöst i hans över 40 år gamla flygplan och flyger iväg till Visby utan att ställa några frågor?

– Ja, min fråga har i det fallet varit: Hur tar jag mig till Visby?

Enligt Transportstyrelsen kan en flygning bara undantas från reglerna för kommersiell flygverksamhet om det är en flygning för privatpersoner. De direkta kostnaderna måste också delas av alla ombord, vilket får vara max sex personer inklusive piloten.

Slutar använda flygplanet

Flygplatschefen Ralph Löfberg menar dock att det inte rört sig om några svartflygningar.

– Jag tjänar inga pengar på det och jag annonserar inte. Det är ungefär som att det ringer någon till flygklubben och säger att de skulle vilja flyga några personer runt här för att det är en svensexa eller vad som helst.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande har kommunen bestämt sig för att inte längre nyttja Ralph Löfberg och hans flygplan.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den andra delen sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 21 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet