Harald Hjalmarsson (M) och Björn Ulvaeus. Foto: Västerviks-tidningen

Åklagare inleder förundersökning om manipulerade mejl till Björn Ulvaeus

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Harald Hjalmarsson (M) manipulerade offentliga handlingar som Uppdrag granskning begärt ut av Västerviks kommun. Med en överstrykningspenna målade han över meningar i de mejl han skickat till Björn Ulvaeus. I dag inleddes en förundersökning där Harald Hjalmarsson misstänks för missbruk av handling.

Det var när Uppdrag granskning begärde ut en mejlväxling mellan Harald Hjalmarsson och Björn Ulvaeus kring en fastighetsaffär som de manipulerade handlingarna upptäcktes. Harald Hjalmarsson hade strukit två meningar som han menade ”kunde missuppfattas”. 

Beslutet att inleda en förundersökning togs idag av chefsåklagare Åsa Adolfsson i Västervik. Misstanken är missbruk av handling enligt Västerviks-tidningen. Straffskalan för brottet är böter eller fängelse i högst sex månader. 

– Ja, det stämmer. Det är på grund av vad som stått i tidningarna och den granskningsrapport som kommunen beställde, säger Åsa Adolfsson till Västerviks-tidningen, och fortsätter:

– Jag har upprättat en misstanke om missbruk av handling. Vad jag förstår så är det de e-postmeddelanden som han har ändrat i. Att han har strukit en eller två meningar.

Kommunpolitikern Harald Hjalmarsson (M) manipulerade mejl som Uppdrag granskning begärt ut av Västerviks kommun. Foto: svt

Harald Hjalmarsson (M) säger till Västerviks-tidningen att han underrättats om brottsmisstanken och att han är inte överraskad eftersom han visste att möjligheten fanns när kommunens granskning blev klar.

– Det är bra att få det prövat. Jag har tidigare sagt att jag begått ett stort misstag. Jag vill inte spekulera i om det är brottsligt. Det är bra att det prövas, säger Harald Hjalmarsson (M) till Västerviks-tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet