Ambulansflygplan. Arkivbild. Foto: SVT

Politiker: Vi visste inte att snö och is stoppar ambulansflyg

Uppdaterad
Publicerad

När kommunfullmäktige tog beslutet om att bygga ut landningsbanan i Västervik var det viktigaste argumentet för flera partier att ambulansflyg skulle kunna landa där. Men gruppledarna fick inte veta att ambulansflygningar bara är möjliga att genomföra när det är snö- och isfritt. Enbart Harald Hjalmarsson (M) och Tomas Kronståhl (S) säger sig vara medvetna om detta.

SVT:s Uppdrag granskning visade i sitt program att det krävs betydligt mer än 400 meter asfalt för att ambulansflyget ska kunna landa i Västervik. Och eftersom det inte finns någon snöröjning på flygplatsen kommer det inte kunna landa över huvud taget vintertid.

– Vi har aldrig tänkt att det här skulle vara året runt. Det är ju i så fall en tillkommande kostnad. Vi har utgått ifrån att det är den delen av året då det inte är snöbelagt, säger Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Småland.
 

Harald Hjalmarsson.

Och Tomas Kronståhl (S), ordförande i kommunstyrelsen, säger samma sak.

– Vi har byggt ut banan för att kunna ta ner mindre taxiflyg och ambulansflyg. Det är när vädret så tillåter, inte på vintern när det är snö och is. Och det har vi vetat hela tiden. För då är det en betydligt större investering, säger Tomas Kronståhl.

Tomas Kronståhl.

Men i det underlag som SVT Nyheter Småland får av Harald Hjalmarsson per mejl finns det inga formuleringar om att det inte skulle vara möjligt att landa på vintern. Och inte heller Uppdrag granskning har hittat någon sådan skrivning i det material som de gått igenom.

Har ni uttryckligen sagt att det inte skulle gå att flyga på vintern?

– Det borde ha framgått, säger Tomas Kronståhl.

L: ”Det var avgörande för oss”

Men när SVT Nyheter Småland ringer upp Liberalernas gruppledare i fullmäktige, Sverker Thorén, och berättar att det aldrig varit tal om ambulansflygningar på vintern, blir han förvånad.

– Det här är ingenting som jag har hört. Det är ganska avgörande tycker jag och jag borde ha kommit ihåg det. Ambulansflyget var enda anledningen till att min grupp svängde i frågan, säger han.

Mats Hugosson, Centerpartiets gruppledare, minns att de läkare som var på besök på ett kommunstyrelsemöte berättade om sina erfarenheter av fördelarna med ett ambulansflyg jämfört med en ambulanshelikopter.

Mats Hugosson, Centerpartiets gruppledare i Västervik. Arkivbild.

– De sa att helikoptrar är mer känsliga för dåliga väderförhållanden. För vårt parti var patientsäkerheten viktig och det var därför vi valde att rösta ja. Men vad jag kan minnas fick vi aldrig höra att ambulansflyget inte skulle kunna landa på vintern, säger han till SVT Nyheter Småland.

V: ”Föds inte sjuka barn bara på sommaren”

Och Mariann Gustafsson, som sitter i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet, menar att hon aldrig heller hört talas om detta varken i kommunstyrelsen eller i kommunfullmäktige. Eftersom hon varit emot en utbyggnad menar hon att hon hade använt det som ett slagträ i debatten.

Mariann Gustafsson (V)

– Då hade jag sagt att det föds ju inte sjuka barn bara på sommaren, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Jon Sjölander, som är Moderaternas gruppledare, minns enbart att han fått information om att en utbyggd landningsbana skulle göra att ambulansflyget kunde flyga året runt, men han ber att få återkomma efter att han dubbelkollat sina handlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet