Foto: Kaisa Andersson/SVT

Efter UG:s granskning – Moderaterna i norra Tjust vill peta Harald Hjalmarsson

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i norra Tjust har inte längre förtroende för Harald Hjalmarsson efter de uppgifter som kommit fram i SVT:s Uppdrag granskning.

I slutet av februari klubbades valsedeln hos Moderaterna i Västervik inför höstens val till kommunfullmäktige – med Harald Hjalmarsson på plats nummer ett. Men efter reportaget i Uppdrag granskning som bland annat visade att Harald Hjalmarsson försökt mörka information i offentliga handlingar, så har förtroendet för honom sviktat.

Föreningen norra Tjust, som är en av tre föreningar i Moderaternas Västervikskrets, tog under sitt årsmöte beslutet att begära en ny nomineringsstämma för att ge medlemmarna möjligheten att rösta på en ny lista.

– Vi har inte längre förtroende för Harald Hjalmarsson och vill därför se en ny nomineringsstämma. Han borde ha berättat hur han blev påkommen med att ljuga i programmet, det är grunden till att vi tappat förtroendet, säger Jörgen Andersson, ledamot i norra Tjust.

Förstör för partiet

Han menar att Harald Hjalmarsson haft stora framgångar inom politiken i Västervik men att det som framkommit i bland annat SVT:s Uppdrag granskning om förfalskade dokument gör att han nu istället förstör för partiet.

– Det finns inget som kan ursäkta att man ljuger offentligt i media och förfalskar dokument. Det går inte att leva på gamla meriter.

Norra Tjust-moderaternas förslag föll dock inte i god jord inom den övriga Västervikskretsen. På ett blixtinkallat möte röstades förslaget ner och Katarina Andersson (M) som ingår i kretsstyrelsen säger att förtroendet för Hjalmarsson kvarstår.

Harald Hjalmarsson själv beklagar att det finns de som inte har förtroende för honom.

– Som jag ser det så gav kretsstyrelsen ett tydligt besked under sitt möte igår. Resultatet där speglar resultatet på nomineringsstämman. Jag har inte varit med om någon stämma där alla varit helt eniga.

Hur ser du på att man tappat förtroende för dig efter att du inte berättat att du blivit påkommen med att ljuga i Uppdrag granskning?

– Det stämmer inte. Jag bjöd in hela fullmäktigegruppen och informerade dem om händelseförloppet.

I morgon fortsätter UG:s granskning av Västerviks kommun. Då handlar det om spelet bakom miljoninvesteringen i Västerviks flygplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet