Slottsholmen i Västervik. Foto: Clary Kroon/SVT

Kommun tros ha dolt innehåll efter ny granskning av Slottsholmen

Uppdaterad
Publicerad

Flera brister har framkommit i en extern utredning av Västerviks kommun angående byggprojektet på Slottsholmen.

Det var efter att SVT:s Uppdrag Granskning undersökte byggprojektet på Slottsholmen i Västervik som kommunen valde att anlita en juristbyrå för en extern utredning.

I dag kallade kommunen till en presskonferens och juristbyrån presenterade uppgifter om hur kommunala företrädare agerat under UG:s granskning och hur beslutsfattande gått tlilväga.

Slottsholmen i Västervik

– Vi har tagit del av samtliga filmade intervjuer av Uppdrag Granskning, säger Sofia Eldh, kommunikationschef på Västerviks kommun.

Dolde innehåll i mejl

En del i utredningen var hanteringen av utlämnande av allmänna handlingar. Där konstateras att Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, dolt innehåll i handlingar som begärts ut av SVT. Detta ska ha skett när Harald Hjalmarsson agerade mellanhand mellan Björn Ulveaus och några lokala företagare.

– Vidare får man titta om eventuella rättsliga konsekvenser för den bristfälliga hanteringen. Det kan bedömas som tjänstefel av Justitieombudmannen (JO), säger Sofia Eldh.

Hjalmarsson avslutade ett mejl med meningen ”Jag agerar inte som representant för kommunen”. I ett annat skrev han till Ulvaeus att ”ditt och mitt namn nämns inte”. Båda de meningarna ströks när mejlen lämnades till journalisterna.

Måste förtydliga rollerna i kommunen

En kompletterande intervju kommer att hållas med Harald Hjalmarsson.

I övrigt framkommer det att kommunens processer gjorts på ett lagligt sätt men att man bör förtydliga rollerna mellan tjänstemän och politiker.

Uppdrag Gransknings program om Västervik sänds nästa vecka i SVT.

Slottsholmen i Västervik. Foto: Clary Kroon/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet