Foto: Kaisa Andersson/SVT

Harald Hjalmarsson (M) får böta 42 000 kronor för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik, får böta totalt 42 000 kronor för tjänstefel. Detta efter att han strukit meningar i mejl som begärdes ut av en journalist på Uppdrag granskning. ”Jag känner att jag vill lägga det här bakom mig” säger han till SVT Småland.

Det var när Västerviks kommun skulle lämna ut offentliga handlingar till SVT:s reportrar från Uppdrag granskning som Harald Hjalmarsson (M) valde att dölja information i handlingarna.

De två meningar som ströks ur handlingarna är ”Jag agerar inte som en representant för kommunen” och ”ditt och mitt namn nämns inte”.

– Det är nog bland det dummaste jag gjort, sa Harald Hjalmarsson (M) i en intervju med SVT Småland från förra året.

Bedöms som tjänstefel

En förundersökning inleddes och det står nu klart att Harald Hjalmarssons (M) handlande bedöms som tjänstefel.

– Jag fick ju hela förundersökningen och bedömde det som ett tjänstefel och Harald Hjalmarsson sa att han var beredd att motta detta, säger chefsåklagare Åsa Adolfsson.

Kommer sannolikt betala

Det handlar om 60 dagsböter à 700 kronor, totalt 42 000 kronor. När SVT Nyheter Småland får tag på Harald Hjalmarsson så har han ännu inte tagit del av beslutet.

– Med den informationen jag har nu så kommer jag att betala in det för jag känner att jag vill lägga det här bakom mig. Det finns så mycket att ta tag i inom politiken och det behövs energi och fokus för det, säger han.

Vad känner du kring allt det som varit?

Det var ju ett och ett halvt år sedan nu så jag känner bara att jag vill lägga det här bakom mig, säger Harald Hjalmarsson(M).

– När påföljden är böter eller villkorlig dom och man vet vad det är för brott och den misstänkte är beredd på att motta detta och erkänner så kan man utfärda ett strafföreläggande. Det får samma verkan som en dom, säger Åsa Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.