Harald Hjalmarsson (M) strök två meningar ur ett två mejl som Uppdrag granskning begärde ut. Något han ångrar idag. Foto: SVT

Harald Hjalmarsson (M): ”Jag ångrar mig verkligen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Västerviks kommun skulle lämna ut offentliga handlingar till till SVT:s reportrar från Uppdrag granskning som Harald Hjalmarsson (M) valde att dölja information i handlingarna. För detta har han fått kritik av den externa juristbyrå som fick i uppdrag att granska ärendets hantering.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Västerviks kommun kritiseras av en externa juristbyrå  i samband med utlämnande av allmänna handlingar. Kritiken gäller Harald Hjalmarsson (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, som dolt innehåll i handlingar som lämnats ut till SVT. Detta ska ha skett när Hjalmarsson agerade mellanhand mellan Björn Ulveaus och lokala företagare.

Strök två meningar

De två meningar som Harald Hjalmarsson strök ur handlingarna är ”Jag agerar inte som representant för kommunen” och ”ditt och mitt namn nämns inte”. Den senare meningen i ett mail till Björn Ulvaeus.

Slottsholmen i Västervik

Harald Hjalmarsson (M) är idag ångerfull.

Foto: Kaisa Andersson/SVT

– Det är nog bland det dummaste jag gjort, säger han till SVT Nyheter Småland. Det var naturligtvis fel och det var väntat att juristbyrån skulle anmärka på det.

Hur kommer det sig att du strök de två meningarna?

– Det skedde sent på kvällen och jag kan bara säga att det var under stress och en impulshandling.

Inte varit jävig

Juristerna kommer fram till att det här kan betraktas som tjänstefel enligt brottsbalken. Hur reagerade du när du fick läsa deras bedömning?

– Det är en fråga som jag inte behöver bedöma. Jag överlåter till andra att bedöma i just den frågan.

Juristerna kommer också fram till i rapporten att du inte gjort något olagligt men i vissa fall något olämpligt. Du har rört dig i gränslandet av vad man kan göra som politiker respektive privatperson. Hur ser du på det?

– Jag  tycker det är viktigt att granskningen redovisas innan UG sänds. Den visar väldigt tydligt att jag inte har varit jävig eller gjort något av eget intresse och att jag följt lagar och regler, undantaget de strukna meningarna.

Är det något du skulle gjort annorlunda idag, bortsett från de strukna meningarna?

– Det är viktigt att reflektera över. Jag tror att i lite mindre kommuner där vi jobbar pragmatiskt och vill åstadkomma resultat så finns det en väldigt nära relation mellan politiker och tjänstemän. Det är möjligt att den gränsdragningen behöver bli tydligare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet