Uppdrag gransknings medarbetare har utrustade med dold kamera besökt svenska moskéer. Foto: SVT.

Kvinnan bakom slöjan: ”Hoppas politikerna vaknar”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag granskning tog hjälp av två kvinnor för att göra de dolda inspelningarna. Här berättar en av dem om arbetet – och tankarna det väckte.

Varför valde du att ta på dig uppdraget
Jag är troende muslim men jag tror lika mycket på gud som på mänskliga rättigheter och lika rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. Samtidigt är jag född i ett land som styrs av en diktator som i religionens namn förtrycker, förnedrar och mördar genom avrättningar oskyldiga kvinnor och i vissa fall unga pojkar och män. Jag har lärt mig redan i min ungdom att politiker och makthavare i religionens namn kan utföra vilka förbrytelser som helst.
När jag kom till Sverige upptäckte jag till min förskräckelse och fasa att även i ett demokratiskt land som Sverige, som är jämställdhetens paradis, finns det isolerade och segregerade enklaver där männen styr med samma medeltida normer och värderingar som i mitt hemland, där jag levt under trakasserier och dödshot. Anledningen att jag tog på mig denna roll för Uppdrag granskning var att jag ville göra allt för att varna våra makthavare som tolererar och blundar inför situation i det här landet.

Hur kändes det att gå in med dold kamera?

– Rädsla och nervositet i början, men när vi fick de svar som vi förväntade oss så kom en oerhörd lättnadskänsla. Efter intervjuerna så kom någon konstig ångestkänsla. Det har varit ganska blandade känslor totalt sätt.

Vad är ditt tydligaste minne?

– Kvinnoförnedringen, jag upplevde mig mindervärdig i deras ögon. Jag upplevde mig mest som en betjänt till mannen i ett officiellt system. En imam ansåg att min man skulle köpa guld och presenter åt mig för att blidka mig då han skaffat en andra hustru. Detta gav mig en känsla av prostitution. All detta i Guds namn. 

Vad blev du mest överraskad över?
– Jag kommer från den miljön där dessa normer och värderingarna är officiella. Vad jag är överraskad över är svenska politikers likgiltighet och samhälles hjälplöshet, som leder till att dessa medeltida normer kan konserveras i Sverige år efter år.

Vad hoppas du att er insats ska leda till i framtiden?
Jag hoppas på att våra politiker vaknar ur den långa sömnen och sätter igång nödvändiga åtgärder så att dessa normer och värderingar som jagar våra kvinnor och barn demokratiseras.

Intervju: Nadja Yllner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer