default_caption

Muslimska ledare uppmanar kvinnor till underkastelse

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utåt är muslimska ledare i svenska moskéer noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde.

Uppdrag gransknings dolda inspelningar ger en helt annan bild – då uppmanas kvinnan tvärtom till total underkastelse.

(Sändes 16/5 2012)

Alla svenska församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig rollen att ”upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”.

Det betyder bland annat att samfunden ska arbeta för jämställdhet mellan män och kvinnor och att de ska motarbeta diskriminering, våld och brutalitet.

Uppdrag granskning har med dold kamera besökt moskéer på olika platser i landet för att ta reda på hur detta efterlevs i verkligheten.

Uppdrag gransknings medarbetare utrustades med dold kamera och skickades ut med samma fyra frågor till några av Sveriges mest inflytelserika moskéer.

Samtliga stöds med bidrag

De besökte sju moskéer och ringde till tre för att ställa sina frågor.

Hälften av moskéerna har bidrag från staten, övriga stöds av kommunala pengar.

Uppdraget var att ta reda på vilka råd moskéerna ger till en kvinna som undrar om hennes man kan gifta sig med fler än en kvinna och om kvinnan själv kan bestämma över sin kropp och neka en man sex. De försökte också ta reda på om en man får slå sin hustru. Och om han slår, får kvinnan kontakta polisen?

Och svaren i de dolda inspelningarna – de avslöjar att det är långt mellan den officiella bilden moskéerna vill ge utåt och de värderingar företrädarna förmedlar när de är ovetande om att samtalen spelas in.

Avråder från att kontakta polis

Moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm anses som Sveriges kanske mest ansedda och välbesökta moské. Det är till denna moské regeringens företrädare vänder sig när de vill träffa representanter för Sveriges alla muslimer. Senast i februari var civilminister Stefan Attefall med och deltog i fredagsbönen.

När Uppdrag gransknings medarbetare med dold kamera ställer sina frågor till moskéns familjerådgivare svarar han, att en man har rätt att gifta sig med fyra kvinnor, under förutsättning att han behandlar dem rättvist.

Han säger också att hon inte får neka sin man sex, inte ens då hennes man slagit henne och gift sig med ytterligare en kvinna.

Och han avråder henne från att kontakta polis.

– Om man ringer polisen kan det bli lite svårt. Vet du varför? Polisen kommer att ta honom till häktet, säger imamen.

Problem ska lösas inom familjen

I bara två av de tio moskéerna får kvinnorna till svar att de ska gå till polis. Två överlåter till kvinnan att avgöra själv. De andra sex moskéerna avråder och säger att problemen helst ska lösas inom familjen.

I en moské i Malmö förringas till och med slagen som kvinnan berättar om. Mannen som kvinnorna talar med visar på sin egen arm hur det är okej att slå, till en viss gräns.

– Du ska aldrig, aldrig, aldrig tänka att du ska gå till polisen, säger han.

I nio av moskéerna fick Uppdrag gransknings medarbetare veta att Koranen – under vissa förutsättningar – ger en man rätt att gifta sig med flera kvinnor.

Ska ha sex mot sin vilja

I sex av moskéerna slår företrädarna, inför dold kamera, fast att en muslimsk kvinnan enligt Koranen är skyldig att ha sex – även mot sin vilja.

Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria och själv troende muslim, anser att svaren kvinnorna får är ett uttryck för en patriarkal tradition.

– Relationer mellan kvinnor och män ska inte styras av det här helt enkelt, säger han.

Han säger att både i Sverige och i övriga Europa har allt fler börjat ifrågasätta den mer konservativa, ultraortodoxa och patriarkala tolkningstraditionen.

– Jag tror att det är en överväldigande majoritet som inte vill ha den här typen av imam, säger Mohammad Fazlhashemi.

Hur stor del av de 400 000 muslimerna i Sverige tror du håller med imamerna som säger att man ska lösa det inom familjen och att kvinnan är skyldig att ha sex, och acceptera att hennes man gifter sig med en till kvinna?

– Väldigt svårt att säga, men rent spontant skulle jag säga, att en ytterst liten del skulle gå med på en sån förnedring, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.