Läkarna sa att Pelle skulle dö – meddelade via brev att de hade fel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förra årets älgjakt skulle ha varit den sista i Pelle Magnells liv – det har läkarna sagt. Besked om en obotlig cancer leder till att han och frun börjar sälja sina saker, planera för begravning och förbereda sig på Pelles död. Sen kommer brevet – läkarna har gett honom fel diagnos.

Det är i maj förra året som Pelle Magnell börjar tappa orken och blir sängliggande i flera veckor. 

– Jag fick hög feber och mådde allmänt dåligt. Jag låg i rumssoffan dygnet runt nästan och hade frossa. Jag tänkte att det går väl över, men det gjorde inte det, säger han.

Prover konstaterar att han har höga levervärden och under ett återbesök får han veta att han har två stora knölar på levern.

”Det var ju klart att Pelle skulle dö”

En magnetröntgen genomförs och bilderna bedöms av flera läkare och specialister. Några dagar senare kallas Pelle med sin fru på nytt till läkaren på Hudiksvalls sjukhus.

– Enligt plåtarna fanns femton till då, cancerceller, plus de två stora som man sett tidigare. Han sa att jag hade cancer och att det inte fanns så mycket att göra åt det, säger Pelle. 

Hustrun Kerstin Magnell minns mycket väl budskapet från läkaren.

– Jag blev förtvivlad. Det var ju klart att Pelle skulle dö.

Planerar för begravning

Makarna Magnell får bråttom med att ordna upp de praktiska bitarna för Kerstins framtid som ska bli ensam kvar.

– Det är en ganska stor gård med mycket djur, Kerstin skulle ju inte kunna bo kvar här själv. Det var åt helvete helt enkelt, säger Pelle Magnell.

Fåren skänks till en vän. Båten säljs till reapris. Paret planerar för begravningen.

Läkarna vill ta reda på exakt vilken typ av cancer som har angripit Pelle för att kunna sätta in palliativ cytostatika, som kan lindra och bromsa förloppet en aning. Han skrivs in i det palliativa teamet.

Man tar små bitar från levern som skickas på analys. Provsvaren visa inga cellförändrar, men läkarna misstänker att de misslyckats vid provtagningen och provet tas om. 

Ändrar diagnosen – skickar brev 

Men efter sommaren börjar Pelle må bättre. I slutet av oktober kommer svaret på den andra provtagningen av levern – då har det gått nästan ett halvår efter insjuknandet.

Inte heller den här gången har man gjort något fynd av cancerceller.

I november ändrar läkarna sin tidigare diagnos, vilket framgår av Pelles journal. Han skrivs ut från det palliativa teamet, men själv har han inte förstått att cancermisstankarna är avskrivna. 

Senare får han veta i ett brev att hans försämrade mående sannolikt berott på en infektion.

Du har inte blivit kallad till läkaren och fått prata med honom? 

– Nej, säger Pelle Magnell.

”En jättestor ursäkt”

John Mälstam, chefläkare på Region Gävleborg, tycker att läkaren som skickade brevet istället borde ha kallat Pelle till ett personligt besök.

– Å Regionens vägnar en jättestor ursäkt. Det känns jättejobbigt att en person har drabbats så här utifrån att det har blivit som det har blivit, säger han.

LÄS MER: Chefläkarens ord till Pelle: “En jättestor ursäkt”

Livet har sakta börjat återvända för Pelle och hans familj, men att gå från att planera för att livet ska ta slut inom några månader till att bli friskförklarad har satt sina spår.

– Man är ju glad och lycklig att man har kommit tillbaka, men vi har haft ett helvete, jag och min familj.

Reportaget “När Pelle skulle dö” sänds onsdag 27 november. Du kan se det 06.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

När Pelle skulle dö

Mer i ämnet