Hör landshövding Jöran Hägglund om att resan till London betalades först efter ett år: ”Har man glömt bort det så har man glömt bort det” Foto: Facebook/Uefa

Landshövdingen bjöds på bortamatch av Östersunds FK – ”glömde” betala

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Jämtlands landshövding åkte med fotbollsklubben ÖFK:s chartrade plan till bortamatchen mot Arsenal i London. Först när Uppdrag granskning uppmärksammat honom om det betalades resan. Även Östersunds kommunalråd var med och hävdar att hon betalade för resan privat – men vägrar redovisa tillräckliga underlag.

Våren 2018 spelar Östersunds FK matchen som ska komma att bli symbolen för deras framgång: bortamatchen mot Arsenal på Emirates stadium i London. Omkring 5 000 östersundare reser till London för att heja på sitt älskade ÖFK, trots att man förlorat hemma med 3-0.

En av dem är landshövdingen Jöran Hägglund, som är där tillsammans med sin sambo.

Länsstyrelsen, där landshövdingen är högsta chef, har varit viktig för ÖFK. Inte minst när arenan i Östersund byggs, då myndigheten skjuter till drygt 11 miljoner kronor.

“Det var mitt misstag”

Landshövdingeparet flyger tillsammans med laget till London-matchen. När Uppdrag granskning begär ut fakturan för resan svarar Länsstyrelsen att de letar efter den.

Två veckor senare svarar Länsstyrelsen att någon betalning till ÖFK aldrig har skett.

– Jag konstaterar att det glömdes bort. Det var mitt misstag, självklart borde jag ha sett till att den kom. Det var inte bra och det var olyckligt, säger landshövdingen Jöran Hägglund.

Först efter att Uppdrag granskning börjar ställa frågor begär Länsstyrelsen en faktura från ÖFK. Ett år efter Arsenalmatchen betalar slutligen Länsstyrelsen 18 750 kronor. Halva kostnaden är för landshövdingens sambo, och dras därför på hans lön.

– Jag tar på mig att vi, jag, borde ha säkerhetsställt att fakturan kom. Det var ett misstag helt klart.

Fler politiker med på resan

Men landshövdingen är inte den ende makthavaren som följt ÖFK i spåren av framgång.

Östersunds socialdemokratiska kommunalråd och under tio år kommunstyrelsens ordförande, AnnSofie Andersson, åker vid flera tillfällen med på lagets bortamatcher och bor på samma hotell som laget.

Hon har under många år varit med och tagit beslut som rör ÖFK och blivit en god vän till Daniel Kindberg, tidigare ordförande för klubben.

Tillsammans med Jöran Hägglund får hon gå ner till planen på Arsenals arena, i den historiska matchen där ÖFK slog topplaget med 2-1.

“Jag har ju sparat allt naturligtvis”

När Uppdrag granskning frågar efter reseräkningar och fakturor från AnnSofie Andersson, finns inte några sådana hos Östersunds kommun. Istället menar kommunalrådet att hon betalat resorna privat – 60 000 kronor direkt till ÖFK.

– Jag är där för att det är företag och viktiga sponsorer till ÖFK som varit med, säger hon.

Uppdrag granskning ber AnnSofie Andersson redovisa underlag som visar att hon betalat resorna själv.

– Jag måste gå tillbaka och titta för jag har ju sparat allt naturligtvis eftersom jag förstod att det var något som kunde komma.

Du lovar att komma med en redovisning så att vi reder ut det en gång för alla?  

– Jadå, inga problem.

Kvitton utan kvittonummer

Ett par månader efter Arsenalmatchen bjuder ÖFK sina sponsorer på fest. Östersunds kommun har sponsrat föreningen i flera år och får en inbjudan, men efter misstankarna om grov ekonomisk brottslighet mot den tidigare ordföranden Daniel Kindberg, väljer den nya kommunledningen att tacka nej.

Men AnnSofie Andersson går dit och får en plats vid scenen, mittemot ÖFK:s kanslichef. Här bjuds det på mat, fri bar, sång och dans.

En dryg vecka efter intervjun med AnnSofie Andersson skickar hon tre kvitton till Uppdrag granskning. Men inget av dem bevisar att hon faktiskt betalat, kvittonummer saknas och några fakturor eller kontoutdrag redovisas inte. Hon vägrar att ge några ytterligare underlag.

ÖFK bekräftar att kommunalrådet har betalat men vill inte heller redovisa några underlag.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Blåsningen i Östersund: Del 1 av 4 Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet