Lars Nyberg avgick som VD för Telia Sonera 2013 efter Uppdrag gransknings avslöjanden om företagets affärer i Uzbekistan. Foto: TT/Claudio Bresciani

Lars Nyberg misstänkt i muthärvan i Uzbekistan

UPPDRAG GRANSKNING · Telia Soneras tidigare koncernchef Lars Nyberg är delgiven misstanke om brott. Han har förhörts i den omfattande utredningen om mutor i Uzbekistan. Enligt uppgift till Uppdrag granskning ska Nyberg och ytterligare en av Telia Soneras tidigare toppchefer läggas till listan av misstänkta i muthärvan.

Det var i september 2012 som Uppdrag granskning kunde avslöja misstänkta mutor i samband med att den svenska telekomjätten etablerade sig i Uzbekistan 2007. Telia Sonera köpte en 3G-licens av en ”lokal partner” för 2,3 miljarder svenska kronor. Det visade sig att den lokala partnern – ett företag med namnet Takilant – i själva verket var ett bolag registrerat i skatteparadiset Gibraltar. Ägaren, Gayane Avakyan, var personlig assistent till Gulnara Karimova, den uzbekiska diktatorns äldsta dotter.

Avslöjandet ledde till att stora delar av Telia Soneras ledning och styrelse fick gå. En rad internutredningar har genomförts och polisutredningar pågår nu i flera länder såsom Sverige, Schweiz, Holland och USA. För tre veckor sedan beslutade Telia Soneras nya ledning att lämna inte bara Uzbekistan utan hela regionen Eurasien.

Listan på misstänkta i muthärvan är lång. Gulnara Karimova, hennes personlige assistent Gayane Avakyan och ytterligare två uzbeker. Från Telia Sonera: Tero Kivisaari, före detta chef för Eurasien på Telia Sonera, Olli Tuohimaa, före detta chefsjurist för Eurasien på företaget, och Esko Rytkönen före detta styrelseledamot för Fintur, ett av Telia Soneras holding-bolag.

Och nu Lars Nyberg och ytterligare en före detta toppchef.

– Jag har inga kommentar till era uppgifter om Lars Nyberg, säger Gunnar Stetler, chef på Riksenheten mot korruption och den som leder utredningen.

Nyberg vill inte kommentera brottsmisstanken

Uppdrag granskning har sökt Lars Nyberg för en kommentar. Nyberg svarar i ett sms ordagrant så här:

”Som vanligt är Era fakta fel, jag har blivit delgiven misstanke för medhjälp till mutbrott, för över ett år sedan.”

Nyberg väljer att inte kommentera brottsmisstanken som sådan.

Enligt uppgift till Uppdrag granskning är Lars Nyberg delgiven misstanke om medhjälp till grov bestickning. Bestickning är benämningen på att ge en muta i den lagstiftning om korruption som gällde före 1 juli 2012.

Väntar på material från Schweiz

Muthärvan kring Telia Sonera är mycket omfattande. Åklagaren Gunnar Stetler säger till Uppdrag granskning att han i nuläget inte kan säga när eventuella åtal kan väckas.

- Vi väntar på viktigt material från Schweiz, säger Stetler.

Vid fällande domar för bestickning, mutbrott eller medhjälp riskerar de misstänkta fängelse i upp till två år, och upp till sex år om brottet bedöms som grovt – eller upp till åtta års fängelse om någon av dem döms för flera brott i muthärvan.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet