Fouad Youcefi Foto: svt

Läs chatten om hyresrätterna i Tobo

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chatten är nu stängd men det går fortfarande att läsa den. Reporter Fouad Youcefi chattar med tittarna om hyresrätter i Tobo i Tierps kommun.

UG – Moderator: Välkomna till chatten om hyresrätterna i Tobo. Nu är Fouad på plats.

Olle: Man kan deponera hyran till länsstyrelsen så brukar det hjälpa....

UG – Hyresgäster i Tobo

UG – Fouad: Ja, det är ett sätt att sätta press på hyresvärden. Samtidigt så hjälper det inte alltid per automatik mot de kostsamma renoveringar som ibland behövs.

Reporter: Jag tycker det blev lite grunt inslag. Grejen är ju att de här hyresgästerna har haft det så här åtminstone sedan 2006-2007. Nu framstår de som en samling gnälliga knäppjönsar istället för att ni beskriver de långdragna problem och skador som de här människorna lever med i sitt boende, i sin vardag.

UG – Fouad: Hej, Ja, du har rätt i att problemen varat länge, och det tyckte jag framkom i programmet, tyvärr så kunde vi inte ta med alla brister, och alla hyresvärdar som lyckats mer och mindre bra. Men jag tycker att vi lyckades skildra hyresgästernas kamp, vilket var tanken.

Klas nyberg: brukar ug använda google i sin grävande journalistik?

UG – Fouad: Hur menar du nu?

Carola Eilefors: Hej, tack för ett bra inslag, önskar att fler Hyresvärdar granskades. Som min egen till exempel, som vägrar fixa mögel i dusch, fläkt med dragen el rakt in i duschen i axelhöjd och mycket annat. Hyresnämden har varit här och kollat och tydligen är det inga stora brister, konstigt när det inte bara gäller min hälsa utan även mitt liv.

UG – Fouad: Hej, tack för att du kollade! 

Det finns många hyresvärdar som inte lyckas med att förvalta sina fastigheter, ofta så är det hela dock inte illvilja, utan kan bero på en mängd olika saker.

marcus: Hej Fouad, Marcus här, varför visade du inte någon av alla de nyrenoverade lägenheterna?

UG – Fouad: Hej Marcus, I inslaget så följde vi Petter och Simon, som gick runt till de hyresgäster som hade problem. För att visa hela bilden så var vi tydliga med att säga både i inslaget och efteråt att flera flera lägenheter har renoverats helt eller delvis.

Elisa: Tack för ett toppen reportage,ut i ljuset med alla mörk skygga värdar. Jag bor i ett mögelhus,har påtalat flera gånger detta till ägaren,har själv varit aktiv i Hyresgästföreningen,men tyvärr så hjälper det inte alltid...det handlar om pengar och vinster,inte om människor som blir sjuka av mögel. Här hos oss målar det över möglet så är det problemet borta!! Vad ska jag göra? Är det hyresnämnden som gäller nu? Många har fått astma och andra sjukdomar av dessa hus,hyrorna höjs och standarden försämras,jag har ej råd att köpa lägenhet/hus,har huvudvärk dagligen. 

UG – Fouad: Jag beklagar din situation, och hoppas att du får det bättre. De vägar som finns att tillgå är hyresnämnden och kommunen, som med olika medel kan få till stånd en ändring. Lycka till!

marcus: Är det inte relevant för helhetsbilden att 2% av beståndet har renoverats? 

UG – Fouad: Jo det är synnerligen relevant. Därför var vi tydliga att redovisa Marcus Hambergs uppgifter om detta. (Han pratade alltså om 20%).

Klas nyberg: I erat inslag ikväll så undrar man ju om det är dagisbarn som ligger bakom reportaget. gör en sökning på valfritt namn, aros, fagerhyltan, eller michael sterner och marcus hamberg. det finns en tråd på flashback där det framkommer 10 000 ggr större brott än vad ni ikväll ”rapporterat”. att kalla ert reportage för ”granskande”, är milt sagt skitsnack. 

UG – Fouad: Hej Klas, jag kan intyga att jag inte är något dagisbarn. Jag känner väl till tråden du hänvisar till, och i det här reportaget har vi valt att följa just Petters, Simons, och de andra hyresgästerna i Tobos kamp för sin boendesituation. Jag hoppas också kunna återkomma i ämnet och berätta andra delar som vi nu inte har fått plats med.

Holmbo: Jättebra att UG berättar hur dessa hyresvärdar far fram! Det är synd att detta inte kommit några år tidigare bara. Här i Holm utanför Sundsvall) har hyresvärdarna (som egentligen varit samma under alla år) fått familj efter familj att lämna byn. Både skolan och affären har fått stänga. Marginalerna har inte funnits här för att överleva dessa skojare. Nu skall de istället flytta in 160 flyktingar i sina hus... De tar hem miljoner skattepengar från Migrationsverket och låter oss bybor ta hand om dem... Snälla UG!! Gräv vidare och fram vad detta egentligen handlar om.........

UG – Fouad: Tack för att du tittade. Jag hoppas kunna återkomma i frågan.

marcus : Har ni dokumenterat påståendet att det finns felanmälningar som inte har hanterats? Kopia på email? SMS? Eller liknande?

UG – Fouad: Både ja och nej. Dokumentation för felanmälningar av vissa av bristerna finns, medan andra hyresgäster säger att de felanmält men inte dokumenterat det.

Därför valde vi att – i de skyltar som vi skrev i programmet – prata om fel och brister, och inte om felanmälningar. Att såväl den nya som gamla hyresvärden känner till felen och bristerna finns det dokumentation kring.

Makbo: Hej Fouad, tack för ett bra reportage. Finns det nån chans att ni kan få de personer som ligger bakom dessa skumraskbolag att kliva ut i ljuset ? Det Känns angeläget att vi får veta vilka det är som ligger bakom och hur kopplingarna mellan bolagen och dess ägare ser ut. Känns onekligen mer än unket och mögligt på fler sätt än ett.

UG – Fouad: Hej! De personer som står som företrädare för båda bolagen fick se inslaget inför sändningen, och vi redovisade deras syn på saken, vad är det du saknar menar du? Tack för att du tittade!

Annika: Hur mycket betalar dessa hyresgäster i hyra varje manad?

UG – Fouad: Hej Annika, hyresnivåerna var relativt låga, nivåerna skiljer sig dock åt efterom fastigheterna innehåller lägenheter med från 1 upp till 6 rum.

Makbo: Jag skulle vilja veta hur dom ser ut, var dom finns och verkar. Helt enkel få se dem framför kameran och inte dolda bakom snygga fasader, skyltar, titlar och företagsnamn.

UG – Fouad: Jag förstår, i det här reportaget så följde vi hyresgästerna kamp, och ingen av de inblandade ville träffa Petter omedelbart, därför blev det aldrig någon träff.

Annika: Vi har ju tidigare sett er göra liknande reportage om Rosengard i Malmö. Har UG en uppfattning om hur stort detta problem är i Sverige? Alltsa hur manga hyresvärdar som inte sköter sig?

UG – Fouad: Jag har ingen exakt uppfattning om hur många hyresvärdar som inte sköter sig. Jag vet att över 150 hyresvärdar finns med på Hem&Hyras ”svarta lista”.  Sedan finns det ju också olika grader av misskötsel.

Jonte: Finns det en lokal hyresgästförening i Tobo?

UG – Fouad: Nej det finns det inte, däremot har både hyresgästföreningen i Gävle och i Uppsala i omgångar försökt hjälpa hyresgästerna i Tobo.

UG – Moderator: Om 5 minuter stänger chatten. Skynda er att skriva en sista fråga till Fouad.

UG – Fouad: Det är bostadsförvaltningslagen som reglerar vad som gäller, och den är luddigt skriven. Men hyresgästerna har i korta drag rätt att ställa krav när det gäller ”sundhet, ordning och skick”. I regel krävs dock ganska mycket för att fsatigheter ska tvångsförvaltas.

UG – Fouad: Tack för att ni såg på programmet! Jag hoppas kunna återkomma i det här ämnet. Hejdå!

UG – Moderator: Tack till alla som har chattat. Snart kan ni läsa chatten på svt.se/ug

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hyresgäster i Tobo

Mer i ämnet