Fouad Youcefi Foto: svt

Så gjordes reportaget om hyresrätterna i Tobo

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportern Fouad Youcefi berättar om hur han gjorde reportaget om hyresrätterna i Tobo där han följde hyresgästerna Petter Lindström och Simon Johansson när de går runt bland sina grannar för att försöka dokumentera brister och problem.

Hur fick du idén till reportaget?

Jag fick idén i samband med att jag spelade in ett reportage jag för SVT Uppland, SVT:s regionala nyhetsprogram i Uppsala. Jobbet gick ut på att hyresgästföreningen och kommunen skulle inspektera några lägenheter i Tobo i Tierps kommun. Väl på plats mötte jag flera färgstarka Tobobor som till min förvåning ägnade mycket av sin vakna tid åt att försöka nå sin hyresvärd med felanmälningar.

UG – Hyresgäster i Tobo

När jag började gräva lite djupare i ämnet så växte bilden fram av hur flera olika hyresvärdar mer eller mindre misslyckats att förvalta fastigheterna under lång tid. Jag insåg också snart att jag ville följa hyresgästernas kamp för förändring.

Hur arbetade du?

Vi arbetade utifrån programformen 48 timmar, som innebär att reporter och fotograf ska ha sån liten aktiv del i inslaget som möjligt. Istället går formen ut på att följa något form av skeende.

Vi valde att följa flera personer på skolvägen i Tobo under tre dagar.

Under de tre dagarna så gick huvudpersonen Petter runt och dokumenterade alla brister som fanns i lägenheterna. Eftersom Petter lider av en synskada så ställde grannen Simon upp som extra ”ögon” och som sekreterare.

Under två av kvällarna följde vi också Petter när han försökte få tag på de ansvariga för fastigheterna. Samtalen mellan Petter och ett antal olika personer spelades in utan motparternas vetskap. Några av samtalen publicerades i reportaget, andra samtal tog vi inte med, antingen på grund av att personen visade sig ha litet eller inget ansvar. Samtliga parter som spelades in är vidtalade om detta. (Gäller ej vid svar från fel person).

Utöver att följa Petter så krävdes en hel del research för att förstå varför fastigheterna blivit så eftersatta. Vi tog reda på vilka hyresvärdar som varit ansvariga under olika tidsperioder, och vi tittade på ägarförhållanden i de olika bolagen.

Vilka källor använde du?

Bolagsverket

Skatteverket

Tierps kommun

Tingsrätter (hela landet)

Hyresnämnden i Västerås

Hyresgästföreningen (och Hem&Hyra)

Lantmäteriet

Hemliga källor med insyn i bolagens förehavanden.

Stötte du på några problem?

Ett problem var att det varit många turer kring fastigheterna. Bolagssammansättningar hade vid ett flertal tillfällen plötsligt ändrats, och många av de inblandade ansvariga parterna har varit osäkra på sina svar kring ägande m.m.

Ett annat problem var att få av hyresgästerna kunde dokumentera att de faktiskt felanmält felen i lägenheterna. Inga eller mycket små tvivel råder egentligen över huruvida den gamla ägaren känt till brister eller inte, Däremot saknas dokumenterade felanmälningar för flera av de specifika felen i vårt inslag. Därför pratar vi i reportaget mer om fel och brister, än felanmälningar. Hyresgästerna däremot, är mycket tydliga med att de har felanmält de olika bristerna, och det ger dom uttryck för i programmet.

Vilka deltog i arbetet?

Bolagsverket

Fouad Youcefi – var reporter, skötte planering av inspelningar, och gjorde research.

Torkel Wennman – fotograferade hela inslaget.

Henrik Bergsten – var redaktör och line-by-line-redaktör.

Lina Makboul – var programredaktör men deltog också i line-by-line-genomgång och var ansvarig för att hela programmet blev färdigt.

Hur lång tid tog arbetet?

Inspelning: cirka tre dagar.

Redigering:  cirka sex dagar.

Research: cirka fem dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hyresgäster i Tobo

Mer i ämnet