Arman Teimouri (L) är förste vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Foto: TT

Efter SVT:s granskning – vill kalla upp generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Arbetsmiljöverket kritiseras för bristande arbetsmiljö i en ny kartläggning från Uppdrag granskning.

Nu vill Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri att myndighetens generaldirektör förklarar sig inför arbetsmarknadsutskottet.

Åtta av 35 fackförbund uppger att rädslan för att påtala missförhållanden har ökat de senaste åren.

En arbetsplats som granskats särskilt är Arbetsmiljöverket – alltså den myndighet som har till uppgift att säkerställa att arbetsmiljölagstiftningen efterlevs på arbetsplatser runt om i landet.

Straffades av chefer

I Uppdrag granskning berättar inspektören Jenny Bengtsson hur hon valde att rikta kritik mot flera chefer på sin arbetsplats, då hon larmade om fel i myndighetens beslut om skyddsutrustning mot coronasmitta för personal på äldreboende.

Efteråt upplever hon att hon straffades av cheferna. Bland annat genom att pekas ut som kritiker inför ett hundratal anställda.

Med anledning av Uppdrag gransknings rapportering vill Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri att myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem förklarar sig för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag har i dag kallat henne till utskottet. Hon kommer den 25 mars, egentligen i andra ärenden, men nu hoppas jag att fokus kommer ligga på det här.

Oroväckande uppgifter

Han beskriver rapporteringen som framkommer i Uppdrag granskning som oroväckande, särskilt den del som avser Arbetsmiljöverkets agerande.

– Jag kan tycka att Arbetsmiljöverket måste föregå med det bästa exemplet, säger han och fortsätter:

– Med anledning av rapporteringen har vi därför kallt generaldirektören för att ge sin syn på myndighetens agerande samt på de uppgifter som framkommit. Jag skulle också vilja veta vilka förändringar myndigheten vill genomföra för att stärka skyddet för visselblåsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.