Linus fick sin identitet kapad på nätet. En annan man använde Linus namn och bild för att lura unga tjejer att skicka nakenbilder. Foto: svt

Linus bild och namn kapades för att lura tjejer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Linus Malmborg fick reda på att någon skapat ett Facebook-konto med hans namn och bild försökte han först få det stängt, sedan polisanmälde han – men inget hjälpte. Sedan nästan två år används hans identitet för att lura unga tjejer på nätet. – Det ryktet jag får på internet: att jag lägger ut bilder på nakna bilder på 12-åringar, och utpressar dem. Det känns fördjävligt, säger Linus Malmborg.

– Jag fick reda av en kompis som frågade om jag hade öppnat ett nytt Facebook-konto över sommaren 2012 och då kollade jag upp det och då visade det sig att någon hade tagit mitt namn och mina bilder och skapat ett nytt Facebook-konto, berättar Linus Malmborg.

Linus Malmborg har själv ett populärt Facebook-konto med 5000 vänner, han har länge varit aktiv och delar frikostigt med sig av bilder. Men mannen som har kapat namnet Linus Malmborg på nätet kopierar bilderna och använder dem som sina egna. Först skickar Linus Malmborg ett meddelande där han ber att det falska kontot ska stängas, men hans meddelande spärras. Då kontaktar Linus polisen.

Men Linus Malmborgs anmälan läggs ner.

– Jag kommer ingen vart med ärendet hos polisen, de säger att jag inte är utsatt för något brott och att samtidigt är det jättesynd för tjejerna som är utsatta, säger Linus Malmborg.

Den okände gärningsmannen använder den fejkade identiteten för att unga tjejer ska få förtroende för honom. När de litar på honom, ber han om bilder där de nakna eller lättklädda. Sedan använder han bilderna för att utpressa dem.

Och medan fler och fler tjejer blir lurade av det falska kontot hamnar den verklige Linus ofta i obehagliga situationer, och blir ofta hotad från personer som tror att han ligger bakom allt. ”Hey, lägg av med att hota folk dit lilla luder. Vi kan väl mötas upp nånstans så kan du hota där.”, står det i ett SMS som en person skickat till Linus telefon.

– Man blir ju orolig, jag vet ju inte vad personen är kapabel till, han skulle ju lika bra kunna skriva till mitt fakekonto Linus, och triggat igång honom, säger Linus Malmborg.

Tre gånger polisanmäler Linus Malmborg. Och han får sitt fall överprövat hos åklagare Lotten Paulsson, men hennes bedömning är att det inte rör sig om ett ofredande.

Åklagare Lotten Paulsson har avböjt att kommentera och hänvisar till sitt beslut.

Reportrar: Nicke Nordmark och Hasse Johansson

Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Naken på nätet

Mer i ämnet