Anna var bara 13 år när hon fick uppleva den omtalade invigningen på Lundsberg. Foto: SVT

Lundsbergselever vittnar om systematiska kränkningar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Upprepade fall av misshandel och övergrepp med sexuella inslag riktade mot minderåriga.

Nu träder en rad tidigare elever fram och berättar om systematiska kränkningar på riksinternatet Lundsberg – något som pågått i generationer.

(Sändes 23/5 2012)

Lundsberg, som är Sveriges äldsta riksinternat med en drygt hundraårig historia, hamnade i strålkastarljuset så sent som hösten 2011 när Skolinspektionen fick in en anmälan där det påstods att det fortfarande idag förekommer så kallad ”kamratfostran”, att äldre elever uppfostrar – och straffar – de yngre.

Efter uppmärksamheten i media började breven med berättelser från före detta elever vid Lundsberg strömma in till Skolinspektionen.

Deras berättelser, som sträcker sig över generationer, avslöjar hur traditionerna med kamratfostran levt kvar – och i många fall lett till ren misshandel och övergrepp på elevhemmen, där de flesta elever bor under sin tid på skolan.

”De vuxna vet vad som händer”

Gemensamt för många av berättelserna är upplevelsen av att skolans ledning valt att blunda.

– De vet allting som händer på skolan. Men det är ingen som erkänner att de gör det, säger Anna, som nu hoppat av Lundsberg.

Hon var bara 13 år när hon fick uppleva den omtalade invigningen där de äldre gymnasistkillarna höll ritualen.

– Vi satt där i trappan och så kommer det ut folk som gråter och en del springer ut nakna. Första gången jag gick in satt det en tjej, jag tror hon gick i åttan eller nåt sånt och jag gick i sjuan. Då satt hon med bara trosor på sig, grensle över en stol och så sa de att jag skulle massera eller någonting. Och då sa jag, nej det tänker jag inte göra, berättar Anna.

De vuxna fick inte blanda sig i

Det är killar i 18-årsåldern som inför publik tvingar minderåriga tjejer att utföra sexuella handlingar. Något som bekräftas från flera andra som var med vid det här tillfället.

Vet du om det var vuxna som var med och såg det här?

– Jag tror de var där nere i huset, men de fick inte blanda sig i det eftersom det är en elevtradition.

Var det någon vuxen som fick reda på att det hade hänt?

– Ja, de vuxna visste ju att de hade nollningar och så.

Och de stoppade det inte?

– Nej, säger Anna.

Den händelsen utreds just nu av skolans ledning.

De yngsta eleverna – de så kallade ”tarmarna” är de som främst drabbas av trakasserier. Flera elever vittnar om vad som händer om man vägrat utföra ärenden, putsa skor eller silver eller kanske bara glömt att bocka när man lämnar ett rum med vuxna.

Före detta eleven ”Chrille” berättar hur han bland annat straffades efter att han vägrat tvätta de äldre killarnas fotbollsskor.

– De slog inte så hårt att man behövde åka till sjukhus. Det vara bara för att läxa upp en, säger han.

Rektorn var med på blåmärkeskontroller

Ett annat fall är just nu en fråga för polisen. Det handlar om ”Patrik”, som hoppade av Lundsberg efter ett år, sommaren 2010, efter att ha blivit misshandlad av äldre elever.

Trots att bland annat skolsköterskan dokumenterat blåmärken och att han kunde peka ut gärningsmännen ledde det inte till någon åtgärd från skolan.

Uppdrag granskning kan också avslöja att både rektor och skolsköterska deltagit i så kallade ”blåmärkeskontroller” på elevhemmen. Ändå gavs besked till oroliga föräldrar att allt var i sin ordning och att det bara handlade om maktlekar mellan eleverna.

Staffan Hörnberg, rektor på Lundsberg, anser att skolan agerat på uppgifter om kränkningarna.

– Jag tror att det är samma sak på andra skolor med de här maktlekarna, det är djupt kränkande för många elever som kanske inte kan underkasta sig den här behandlingen. Det är därför vi inte kan acceptera att sånt här får förekomma, säger han.

Varför gick ni inte till polisen när ni såg att så pass många barn hade blåmärken?

– Ja, det är ju en sån här sak som vi har backat tillbaka nu. Det kanske är så i de här sammanhangen att vi skulle vara betjänta av att ha ett samarbete med polisen och göra en polisanmälan, för det här handlar ju om att inför ungdomar att exemplifiera, vad innebär det här i ett civilt samhälle. I civila sammanhang är det här kanske rentav en brottslig handling, säger Staffan Hörnberg.

”Chrille”, som lämnat Lundsberg, är glad att han tog beslutet.

– Jag hade blivit som dem och gjort samma saker mot dem som hade börjat ettan, säger han.

Tror du det?

– Man blir så i huvudet, man förvandlas på något sätt.

”Patriks” ärende utreds fortfarande av åklagare, men Barn- och elevombudet, BEO, har krävt skolan på ett skadestånd på 178 000 kronor för att de känt till kränkningarna men inte agerat tilltäckligt kraftfullt.

Det skadeståndskravet har Lundsberg helt avvisat. Skolledningen anser tvärtom att de uppfyllt kraven som skollagen ställer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.